A Magyar Államvasutak Zrt., a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat 2011. december 9-én közösen szervezte meg az „V. Országos Vasutas Véradónap”-ot. Az ország egyik legnagyobb véradási akciójában az 567 utas és vasutas a legdrágább adományával, a vérével segítette a karácsonyi időszak kiegyensúlyozott és folyamatos vérellátását.

Évente átlagosan 450.000 egység teljes vért vesznek le, körülbelül 300.000 véradótól. Ennek köszönhetően az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) átlagosan 670.000 egység vérkészítményt ad ki transzfúzióra. Ehhez az idei V. Országos Vasutas Véradónapon, december 9-én csaknem fél ezren járultak hozzá a vérükkel, a megjelent adományozók csaknem fele vasutas dolgozó volt.

véradás


A hagyománnyá vált Országos Vasutas Véradónapon a Magyar Államvasutak Zrt., a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat 16 vasútállomáson várta a nemes adományozókat:

Békéscsaba, Budapest-Nyugati pályaudvar, Debrecen, Dombóvár, Győr, Hatvan, Kaposvár, Miskolc-Tiszai pályaudvar, Nyíregyháza, Pécs, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok, Szombathely, Záhony, Nagykanizsa. A legtöbben, 89-en a fővárosi Nyugati pályaudvaron nyújtották karjukat, míg a második helyezett Szegeden 60, Nyíregyházán pedig 56 fő adott vért.

Karácsony közeledtével, az önkéntes véradónapon keresztül a MÁV arra kívánta felhívni a figyelmet, hogy kis odafigyeléssel és áldozatvállalással is sokat segíthetünk embertársainkon. A vasutasok mellett az előkészítésben a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) vett részt. A véradók toborzását a MÁV Zrt. az állomásokon kihelyezett plakátokkal és kiadvánnyal segítette.

Az Országos Vasutas Véradónap hagyománya – terveink szerint – jövőre még több helyszínen, még több önkéntes részvételével folytatódik.

Címkék: MÁV, véradás, karácsony, ajándék, vasút, egészségügyi anyagok