A Magyar Hypertonia Társaság „Hypertonia Éve 2011” címmel iskolai pályázatot hirdetett az ország összes általános- és középiskolája részére, hogy kiderüljön, melyik intézmény diákjai tudják a legnagyobb figyelmet fordítani az egészségre, azon belül a magasvérnyomás-betegség megelőzésére.

A feladat az volt, hogy a diákok mérjék meg a legtöbb szülő, nagyszülő, családtag, ismerős vérnyomását és a mért értékeket rögzítve és beküldve vegyenek részt a pályázaton. Minden megmért vérnyomás 1 pontot ért. További külön pontot ért, ha az illető, akinél magas vérnyomást észleltek, el is ment orvoshoz és a vérnyomásív megfelelő rubrikájában az orvos pecsétje is szerepelt. A pályázaton minden iskola egyenlő eséllyel indult, a végleges eredmények az intézmény létszámának arányosításával kerültek meghatározásra.

A pályázaton 42 iskola indult, akik összesen több mint 20 000 ember vérnyomásértékét mérték meg, és több mint 1400 főt – akinél magas vérnyomás értéket mértek – irányítottak orvoshoz! Szinte az ország egész területéről érkeztek pályázatok, a legtöbb nevezés budapesti, Pest megyei és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei régióból érkezett.

vérnyomás


Első helyen a nagyszentjánosi Hunyadi Mátyás Általános Iskola, második helyen a Tisztavasvári Középiskola Szakiskola és Kollégium, harmadik helyen pedig a nagyhegyesi Veres Péter Általános Iskola végzett. Somogy megyéből a kutasi Révkomáromi János Általános Iskola és a balatonboglári Somogy Megyei Önkormányzat Dél-Balatoni Kollégiuma nevezett a pályázatra, akik több száz vérnyomásmérés elvégzésével járultak hozzá a diákok és családtagjaik, rokonaik egészségének megőrzéséhez.
A nyertes iskolák nyereményüket a Magyar Hypertonia Társaság budapesti kongresszusán szervezett ünnepélyes díjátadón vehették át.

Az orvostársaság éves kongresszusán külön hangsúlyozták a szakértők, hogy a Kárpát-medencei régióban továbbra is növekszik a magasvérnyomás előfordulása – meghaladva a 2 milliót – és a betegség következményeként kialakuló súlyos szervi betegségek száma is folyamatosan emelkedik.  A nem kontrollált hypertoniás betegek száma még mindig igen magas. A Magyar Hypertonia Regiszter 2002 és 2005 közötti időszakban végzett mérései alapján a nem kezelt magasvérnyomás-betegek száma megközelíti a 60 százalékot hazánkban. Mindazonáltal öröm, hogy az MHT küldetése sikeres, mivel a felmérések azt is mutatják, hogy a hazai betegek több mint 40%-a ma már hatékony gyógyszeres ellátásban részesül, ami európai szinten is kiváló eredmény.

Az iskolai pályázaton kívül a Társaság világhalón keresztül is szól a fiatalokhoz, és rajtuk keresztül családtagjaikhoz, ismerőseikhez. Jelen vannak az egyik legnépszerűbb videómegosztó portálon és a Facebookon.

Címkék: szív, Szív Világszövetsége, Magyar Hypertonia Társaság, vérnyomás, iskola, egészségügyi anyagok