Sikertörténet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója szerint az úgynevezett vaklicites eljárás. Az új módszer az egészségbiztosítási alapnak 15-30 milliárdos megtakarítást jelent fél évre, a betegeknek pedig 22 milliárdot is hozhat éves szinten, ha a legolcsóbb gyógyszereket választják - mondta Sélleiné Márki Mária az InfoRádiónak, aki hangsúlyozta: 164 hatóanyagból 154 ára csökkent.

Az eljárás lényege, hogy a gyártó úgy tesz árajánlatot, hogy a másikét nem ismeri, az OEP pedig a legolcsóbbat és az azt legfeljebb 5 százalékkal meghaladót preferálja. Az OEP számítása szerint egy átlagos, hét betegséggel küzdő ember havonta 3-5 ezer forintot is spórolhat, ha az olcsóbb gyógyszerre tér át.

Sélleiné Márki Mária szerint az áttérés nem okoz gondot a vérnyomásgondokkal küzdőknek sem, mert a háziorvossal való konzultáció után meg lehet találni az olcsóbbat.
Fotó: Túry Gergely

Az orvosokat, gyógyszerészeket ösztönzik majd az olcsóbb készítmények felírására - ajánlására - de büntetni nem fognak. A részleteken még dolgoznak. Mint ahogy az korábban kiderült, többet kell fizetnie annak a betegnek, aki nem követi az orvos utasításait. A törvény-előkészítés zajlik - az OEP főigazgatója szerint fokozatosan kell ezt bevezetni.

Úgy véli, nem veszi el az orvosok kísérletező kedvét, ha a gyártóknak nem fizet a biztosító azok után a gyógyszerek után, ami a nagyon drága kezeléseknél nem hat. Sélleiné Márki Mária szerint nincs összefüggés a kettő között. Ez egyébként külföldön bevett gyakorlat, itthon még csak elképzelés. Szerinte ez a gyártók kutatás-fejlesztését is elősegítheti.

Nem mindegy, milyen gyógyszert szed a beteg, laborvizsgálattal pedig nem feltétlenül állapítható meg, hogy a beteg követi-e az orvos utasításait - ezt már az orvosi kamara elnöke mondta az InfoRádiónak. Éger István hangsúlyozta: sok gyógyszerészeti, orvosszakmai szempontot kell tekintetbe venni, nem beszélve a betegek egyéni érzékenységéről, amely nemcsak az allergiát jelenti, hanem azt is, hogyan reagálnak a hatóanyagok a betegeknél.

Komoly orvosi szaktudás és folyamatos követés kell az egyedi szórások miatt, hogy a beteg terápiája jól beállítható legyen - fűzte hozzá az orvosi kamara elnöke.



Címkék: gyógyszer, lesz, olcsóbb, beteg, gyermek, egészségügyi anyagok