Internetes mérőoldalak szerint a szállópor koncentrációja az említett városokban eléri a szennyezett vagy erősen szennyezett szintet. Az önkormányzatok ezért az érintett területeken arra kérik a lakókat, ne használják a dízel üzemanyaggal működő autóikat . Nyíregyházán tűzgyújtási tilalom lépett érvénybe. A meteorológusok szerint a következő napokban sem lehet szélre és csapadékra számítani, így napokig maradhat a rossz levegő a városban. Ha tovább romlik a helyzet, akár az autóforgalmat is korlátozhatják a városban. Miskolcon egyelőre még nem lépett érvénybe szmogriadó, a későbbi adatoktól függ, szükség lesz-e a bevezetésére.

A szmoggal szennyezett levegő káros a tüdőre, felső légúti betegségeket és szemgyulladást okozhat. A légszennyezettség küszöbértéke 75 mikrogramm. A szmogriadónak két fokozata van. Ha a szálló por koncentrációja két egymást követő napon három mérőálláson is meghaladja a tájékoztatási küszöbértéket, a polgármesterek kötelesek tájékoztatni a lakosságot. Ha mérési mennyiség meghaladja a 100 mikrogrammot és nem várható időjárás változás, riasztást kell bevezetni.

Szmog

(A kép illusztráció)

Somogyban is mértek légszennyezést, de az értékek tűréshatár alatt vannak. Légszennyezettség mérő állomás a megyében nincs. Kaposváron, Fonyódon, Siófokon, Balatonbogláron és Balatonföldváron manuálisan mérik a levegő összetételét. Szükség esetén pedig mobil mérőkocsival tudják vizsgálni a szennyezés koncentrációját. Az elmúlt évek mérései alapján elmondható, országos szinten a somogyi levegő kifejezetten jó. Kaposvár kedvező fekvése miatt, alacsony az esély a szmoghelyzet kialakulására. A városban eddig még nem volt példa szmogriadó bevezetésére.

A Somogy Megyei Katasztrófavédelemtől megtudtuk: Somogyban jelenleg nincs szmogriadó.

A Dél-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség ügyeletese kérdésünkre  elmondta: a munkaszüneti napra való tekintettel jelenleg nem tudnak semmilyen információval szolgálni Kaposvár és Somogy levegőszennyezettségével kapcsolatban.

Címkék: szmogriadó, szennyezettség, szmog, levegő, somogy, egészségügyi anyagok