A betegeket pedig nem lehet egyik napról a másikra egy új gyógyszerre átállítani. Csak Somogyban 18 ezer súlyos cukorbeteg él. Nekik napi szinten szükségük van az inzulinra. Zoltán az egyik a 35 ezer somogyi cukorbetegből. Ő inzulinos kezelést kap, amit saját magának ad be naponta háromszor evés után. Régóta küzd ezzel a betegséggel. Most az is nyugtalanítja, hogy az a készítmény, amit eddig használt, hirtelen eltűnt a patikákból. "...hát én sem tudtam beszerezni, úgy tudtam beszerezni, hogy én végig jártam Somogy, Tolna, Baranyát, végén ismeretség útján Budapesten tudtam annyit beszerezni, hogy egy hónapra elég az inzulin adagom" - mondta Bödő Zoltán.

Mint kiderült, a szert előállító cégnél gyártási problémák adódtak. Így most az egész országban készlethiány van. "A cukorbetegeknek, akik inzulin kezelésre szorulnak elég jelentős része használ, új modern inzulint, vagy inzulinhoz hasonló inzulin analóg készítményeket, ezek közöl jó páran az Apidra nevű készítményt is" - mondta Dr. Müller Ádám, a Berzsenyi Patika ügyvezetője.

cukorbetegek

A Magyar Cukorbetegek Kaposvári Egyesületének adatai szerint minden tizedik somogyi cukorbeteg. Csaknem 18 ezer embernél pedig olyan súlyosak a tünetek, hogy inzulinoznia kell magát. Ráadásul az sem mindegy, hogy valaki milyen készítményt használ. Így akik eddig az Apidrát kapták, azok nem állhatnak át hirtelen egy másik gyógyszerre. "Át kell állítani, át lehet állítani, de ehhez új eszköz kell" - mondta Ferkáné Pellérdi Zsuzsanna a Magyar Cukorbetegek Kaposvári Egyesületének elnöke.

Az új eszközöket, és az új gyógyszereket pedig csak a diabetológus írhatja fel. A patikában a Kapospontnak azt mondták, a betegeket most soron kívül fogadja a cukorgondozó, aki hasonló hatóanyagú készítményre tudja őket átállítani.

Címkék: inzulin, egészségügy, gyógyszer, hiány, országos, egészségügyi anyagok