Pénteken reggel az ország délkeleti felén, kétharmadán továbbra is esős, borongós idő várható, míg északnyugaton már elkezd felszakadozni a felhőzet.

A Tiszántúlon és a Nyugat-Dunántúlon élénk lesz a szél, a minimumok 2 és 7°C között várhatóak. Napközben az északi-északnyugati területeken egyre többfelé süt ki a Nap, délkelet felé haladva azonban több lesz a felhő és a keleti, délkeleti határszélen csak délutánra szűnik meg a csapadék. Főként nyugaton és a Tiszántúlon élénk, időnként erős lesz az északi, északkeleti szél, 8 és 13°C közötti maximumokra számíthatunk.

Szombat hajnalban délen és keleten változóan vagy erősen felhős időre számíthatunk, míg az az ország északi, északnyugati felében derült égre tekinthetünk majd fel. A szélcsendes területeken pára-illetve ködfoltok keletkezhetnek.

A hétvégén kissé hűvös időjárásra van kilátás, többször lesz erősen felhős az ég, de emellett legalább rövid időszakokra mindenhol a Nap is kisüt. Elszórtan kisebb eső kialakulhat.

Kaposváron szombaton reggel 3, napközben 10 fokto mérhetünk.  Vasárnap 6-12 fokközött alakul a a hőmérséklet.

Balatoni előrejelzés

Pénteken eleinte még sok lesz a felhő a térség fölött, majd délutánra északnyugat felől csökken a felhőzet és néhány órára kisüt a Nap. Mérsékelt marad az északi, északkeleti szél. Délután 11-12 °C körül alakul a hőmérséklet. A Balaton vize Siófoknál 11°C-os.

Orvosmeteorológia

Pénteken továbbra is hidegfronti hatásra számíthatunk. Az érzékenyek fejfájásra, csökkenő koncentrációs képességre számíthatnak. Növekszik a görcsös panaszokra való hajlam, gyakrabban fordulhat elő izom és ízületi fájdalom. A hidegfront okozta kellemetlen tüneteket elsősorban megfelelő vitaminpótlással és folyadékbevitellel enyhíthetjük. Ne feledkezzünk meg a réteges öltözködésről sem!

Közlekedésmeteorológia

Közlekedésmeteorológia Pénteken napközben már egyre inkább csak keleten, délkeleten számíthatunk esőtől, záportól nedves, csúszós útszakaszokra, majd délutánra ezeken a tájakon is megszűnik a csapadék. Főként a Tiszántúlon és a Dunántúl nyugati részén az élénk, időnként erős szél csökkentheti a járművek menetstabilitását. A napi középhőmérséklet csökkenésével lassan időszerűvé válik a téli gumik felszerelése.

Pollenjelentés


A 40. héten hétfőn az előző hét végéhez hasonlóan alacsony volt a terhelés, a hét közepén kissé magasabb értékeket mértek, majd hétvégére ismét lecsökkent. A héten már a parlagfű szezonnal együtt lecsengőben van az idei pollenszezon. Tüneteket okozó mennyiségben legfeljebb a parlagfű pollenszemei voltak jelen a csapdákban, a legtöbb városban alacsony, tüneteket nem okozó koncentrációban monitorozták még a pázsitfűfélék, a libatopfélék és az üröm virágporát is, ezeken kívül a csalánfélék, az útifű, a kender, az ernyősvirágzatúak és a lórom pollenjéből regisztráltak esetenként egy-néhány szemet.

A parlagfű virágpora a legtöbb városban a héten még egy vagy néhány napon – Pesten vasárnap kivételével egész héten – közepes koncentrációban volt jelen, sőt szerdán Miskolcon a magas szintet is elérte. Azonban a legtöbb napon – és néhány városban(Debrecenben, Egerben, Győrött, Szegeden, Székesfehérváron, Szombathelyen, Tatabányán és Veszprémben) egész héten – már legfeljebb csak alacsony, tüneteket nem okozó koncentrációt mértek.

Címkék: borongós, fázós, esős, napsütés, egészségügyi anyagok, időjárás