165 éve 1846. november 2-án kezdte meg műuködését a Kaposi Mór Oktató Kórház elődje, a megyei kórház. Az akkori 16 betegágy folyamatosan bővült. Az anyaépület 1887-ben készült el. Lehetővé tette 5 szakterület, a szülészet, a sebészet, a belgyógyászat, a bőr-és nemibeteg, valamint az elmebeteg osztály elkülönített ápolási egységként való kezelését. Az épületben ma egészségügyi szakképző iskola működik.
Kaposi Mór nevét 1991-ben vette fel a kórház. A névadó Kaposváron született és világhíru borgyógyászként tartja számon az orvos történet. A kórház ma 126 ezer lakos szakellátást biztosítja Kaposvár és vonzáskörzete területén. Néhány orvosi szakmában-ilyen a fül-, orr-, gégészet, a szemészet, a pszichiátria, az ideggyógyászat és az agyér betegségek, az idegsebészet - ennél lényegesen nagyobb az ellátási terület. A progresszív betegellátási rendszerében -mint a megye vezető kórháza-Somogy egész lakossága számára nyújt orvosi ellátást. Néhány speciális gyógyító tevékenység esetében hatóköre a megyehatáron is túl nyúlik.
A betegek gyógyításában 1000 dolgozó, 300 orvos és 270 muszaki és adminisztratív területen dolgozó munkatárs vesz részt. Hagyományai és folyamatos megújulása révén a Kaposi Mór Oktató Kórház a Dél-Dunántúli régió egyik vezető egészségügyi intézménye. A kórházban a betegek a legmagasabb szintű és minőségű szolgáltatást kapják. Az intézmény folyamatosan megújul.
2008-ban csaknem 420 millió forintból szűrési diaknosztikai eszközöket és felújított vizsgálókat adtak át.
Kapospont 2009. januárjában Prof. Repa Imre, a kaposvári kórház főigazgatója jelentette be, hogy a pólus program keretében, több mint 12 milliárd forintos beruházásba kezdhetett az intézmény.
Kapospont 2009. decemberében a sürgősségi centrum kialakításáról írtak alá szerződést.
2011. januárjában letették a "D" épület alapkövét. Az 5000 m2-es, teljesen modern épületet csütörtökön adták át. A pólus programban, elsőként az országban.

kórház átadás

A 4.5 millárd forintos, új épületrész a legkorszerűbb diagnosztikán túl, egyebek között az országos vérellátónak, az intézeti gyógyszertárnak, valamint egy 20 ágyas vesebeteg osztálynak is helyet biztosít.

kórház átadás

A betegeket már az 500 millió forintból megújult sürgősségin, korszerű szobákban és eszközökkel látják el. Az új helikoterpályára pedig a megye többi kórházából is érkezhetnek a jövőben betegek.

kórház átadás

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára, Dr. Szócska Miklós azt mondja: meg vannak azok az ellátási körök, ahol egyértelmű lesz a beteg útja, hogy hova kell mennie. - Van, amit egészen közel - a helyi rendelőben, egynapos ellátás keretében kap meg, de ugyanakkor a progresszív ellátás csúcsát jelentő ellátásokat egyből itt kell, hogy megkapja. Úgy hogy egyértelműbbé válik a betegnek az ellátórendszer - tette hozzá a miniszter.
Eddig a kórház 36 szakmájából 15 olyan volt, amit a somogy megyeiek csak Kaposváron tudtak igénybe venni - mondja a kórház stratégiai igazgatója. Dr. Moizs Mariann.  
- Ha a többi intézménynél is lesz funkcióváltás, akkor távolabbról is itt kell ellátnunk majd a betegeket. Egyenlőre erről a változásról túl sokat nem tudunk - tette hozzá az stratégiai igazgató.
A biztos válaszig viszont, - az új idegsebészetet, fertőző osztályt és szemészetet is magába foglaló - északi szárny is elkészül. Ezt várhatóan idén decemberben adják át.


Címkék: átadás, 12 milliárdos, ünnepség, Somogy, beruházás, kórház, egészségügyi anyagok