A hajléktalangondozási központot működtető Magyar Vöröskereszt Somogy megyei szervezetének sajtóreferense, Gyarmati László  az MTI-nek elmondta: a somogyi megyeszékhelyen több mint 260 regisztrált hajléktalan él, s rajtuk kívül van még mintegy 30-40 ember, aki nem szerepel a nyilvántartásban, a többségük a város külterületein vagy a környező erdőben húzza meg magát.

Hajléktalan


A sajtóreferens az időjárástól függően induló utcai ellátásról szólva elmondta: akik nem tudnak vagy nem akarnak elmenni a város több pontján naponta megálló teajárathoz, azoknak hetente egyszer egy hétre való, hideg élelmiszerekből álló csomagot adnak a központban. A teajáratos szolgálatra két állandó szociális munkást tudnak alkalmazni, de szükség esetén a szálló minden szakdolgozója segít az ellátásban.

Közlése szerint egy hajléktalan utcai ellátására hozzávetőleg 45 ezer forint jut egy évben, ez kevesebb, mint napi 125 forint; az összeget pályázati támogatásokból próbálják meg növelni. Példaként említette, hogy tavaly a teajárat működtetésére 1,4 millió forintot nyertek el, de kaptak élelmiszer- és ruhaadományokat is az otthontalanok számára.

Gyarmati László elmondta, hogy a kaposvári hajléktalanok harmada 28 év alatti. Többségben továbbra is a 28-40 évesek vannak, s közülük dolgoznak a legtöbben. Főként alkalmi munkákat vállalnak, de nyolcan-tízen állandó munkahellyel rendelkeznek. Van, akiről nem is tudják, hogy a hajléktalanszállón él.

Hajléktalan


A sajtóreferens közölte: a kaposvári hajléktalangondozási központban jelenleg 59 embernek tudnak szállást biztosítani. A 14 órán át nyitva tartó éjjeli menedékhelyen 40, az átmeneti szálláson 10 hajléktalant tudnak befogadni, és egy külön részben az idén már 9 nőnek is tudnak helyet adni. A nappali melegedőben egy időben százan tartózkodhatnak, a népkonyhán naponta 50 adag étel készül. Egy hajléktalan éves népkonyhai étkeztetésére 55 ezer forint jut, az átmeneti szállón élők után 468 ezer forintot kapnak egy évre. Ugyanennyi jár az éjjeli melegedő után is, míg a nappalihoz 206 ezerrel járul hozzá a költségvetés - tette hozzá Gyarmati László.

A napokban kétszer is megdőlt az országos hidegrekord, hétfő hajnalban mínusz 8,1 Celsius-fokot mértek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vásárosnaményban. Az idén ősszel már több kihűléses haláleset is történt az országban, a hétvégén egy 18 éves fiatalember halt meg a hideg miatt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ongán.

Forrás: MTI

Címkék: gondozási, Magyar, Vöröskereszt, hajléktalan, központ, egészségügyi anyagok