Hétfőn derült, száraz idő várható, legfeljebb néha a középső és a keleti területek felett lehet kevés fátyolfelhő. Kora délutánra általában 11-12 Celsius-fokra melegszik a levegő, késő este többnyire -1, +4 fokra kell számítani. Gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás az ország legnagyobb részén.

A Magyarország fölé érkező egyre hidegebb levegő miatt továbbra is a hidegfrontokkal együtt járó tünetekkel lehet számolni. Előfordulhat erős fejfájás, migrén, növekedhet a görcshajlam, erősödhetnek a reumatikus fájdalmak. Hosszabb lesz a megszokottnál a reakcióidő.

Kedden szintén derült és napos lesz az idő, csapadék nélkül. Marad a hideg: hajnalban 0, de akár -7 fok is lehet. Napközben hőmérséklet 9, 15 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Többnyire mérsékelt marad a déli szél; az 5-10 km/órás átlagszél mellett 20-30 km/órás maximális széllökésre lehet számítani. A hét közepétől már enyhül az idő, csütörtökre megszűnnek a hajnali fagyok.

Az erős éjszakai lehűlést a derült idő okozza, amiért az az anticiklon felelős, amely Európa legnagyobb részének időjárását alakítja ezekben a napokban. A nagykiterjedésű magasnyomású övezet az Atlanti-óceán felől egészen Északkelet-Európáig nyúlik fel. Az anticiklon keleti felén hideg a levegő, a hőmérséklet csúcsértéke csupán 4 és 11 fok közötti, az anticiklon északkeleti peremén, az Urál előterében havazik is.

A nyugati területek felett ugyanakkor sok a napsütés, és a hőmérséklet Nyugat-Európában még kellemes; délutánra 17, 24 fok közé melegszik fel a levegő, a Pireneusi-félszigeten pedig továbbra is nyárias a hőmérséklet. A ciklonok és a hozzájuk tartozó változékonyabb időjárás a Brit-szigetek, valamint a Skandináv-félsziget északi felére és Délkelet-Európára korlátozódik. A felsorolt területeken a gyakran erősen felhős égből esőt, záporesőt jelentenek.

Forrás: OMSZ, origo.hu

Címkék: közepére, hét, hideg, fagy, egészségügyi anyagok, időjárás