A hírt egy szerda reggeli sajtóeseményen Markovich György, az Astellas Pharma Kft. ügyvezető igazgatója és Dr. Ertl Tibor, a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetségének (MOTESZ) elnöke közösen jelentették be. Az elmúlt négy esztendő során több mint félezer orvos érezhette a betegek háláját és a kollégák bizalmát, amikor az Astellas-díjra jelölést kapott. Közülük tizenketten el is nyerték a díjat.

A 2011-es pályázat fontos állomás és fordulópont a kezdeményezés életében, hiszen idén először a jelölés és az értékelés során a laikus közönség szeretete és hálája mellett az orvosszakmai szempontok is jelentős szerepet játszanak. A pályázat zsűrijét ennek megfelelően döntően olyan szakemberek alkotják, akiknek munkássága, szerepvállalása, hitelessége az orvosszakma és a társadalom előtt széles körben ismert.

„Bár az Astellas-díj elnyeréséhez utat jelentő pályázatokkal kapcsolatban többnyire a versenyt, a megmérettetést emlegetjük, mégis úgy gondolom, a kezdeményezés lényege nem kizárólag ebben, hanem sokkal inkább a jó példák bemutatása és a kiemelkedő teljesítmények felkarolása által elérhető társadalmi szemléletformálásban van. A jó orvos mindannyiunk számára érték. Munkájának, teljesítményének elismerése, s ezáltal a pályán maradás erősítése éppen ezért közös érdekünk.” – hangsúlyozta a tájékoztatón Dr. Markovich György, az Astellas Pharma ügyvezető igazgatója.

A Jubileumi Astellas-díj – Az Év Orvosa 2011 pályázat keretében, annak részeként idén médiapályázat is indul, amely a pozitív történetekről, a nagyszerű orvosi teljesítményekről, a hősies helytállásról és a gyógyulás sikere szempontjából oly értékes jó orvos-beteg kapcsolatról szóló cikkek, híradások alkotói számára kínál megmérettetési lehetőséget. A médiapályázattal kapcsolatos részletes információ a www.astellasazorvosokert.hu oldalon olvasható. A médiapályázat nyertese a Jubileumi Astellas-díj – Az Év Orvosa 2011 pályázat ünnepélyes díjátadóján az orvosszakmai díjazottakkal egyenértékű, 300.000 Ft összegű pénzjutalommal járó díjat vehet át.

Fiatal orvos


A díj feltételei:

Jelölt lehet bármely, Magyarországon igazolható módon legalább 5 éve folyamatos praxissal rendelkező orvos, akinek napi tevékenysége a pályázati kiírásban rögzített tevékenységi területek valamelyikébe egyértelműen, kétséget kizáróan besorolható. Ezek a területek az alapellátás, orvosi diagnosztikai szakterületek, sebészeti jellegű orvosi szakterületek, konzervatív orvosi szakterületek, valamint rehabilitáció és krónikus ellátás. A jelölttel szemben fontos elvárás, hogy munkáját szakmai és társadalmi ismertség és elismertség övezze.

A jelöltállításban a betegek is aktív szerepet kapnak, befolyásolni tudják, kik kapják adott évben az Astellas-díjat. Ugyan a pályázaton közvetlenül csak
a korábban említett szervezetek és felkért személyek jelölhetnek, a betegek saját gyógyulásuk, kezelésük történetének 2011. november 30-ig történő megírásával és annak az ajanlomazorvosom(kukac)astellasazorvosokert.hu e-mailre, vagy postán az 1660 Budapest, Pf. 448. címre történő megküldésével a jelölők számára ajánlást tehetnek.

A beküldött történetekről a regisztrált jelölők értesítést kapnak, így amennyiben valamelyik szervezet a javasolt orvost a díjra méltónak találja, lehetősége van arra, hogy a kezdeményezést felkarolja, és az orvost saját jelöltjei közé felvegye. A jelölési időszak lezárását követően a zsűri először azon jelöltek körét nevezi meg, akik a nagyközönség internetes szavazásán részt vesznek. A legtöbb szavazatot elnyerő orvos a verseny közönségdíját nyeri el. Egy további szűkítésben a zsűri a döntős orvosok körét is kijelöli, szakterületenként 3-3 orvost kiemelve. A pályázat az elmúlt évek gyakorlatától eltérően, a döntős orvosok emberi és szakmai teljesítményének mérésére többszintű, hangsúlyosan orvosszakmai minősítési rendszert alkalmaz. E minősítés eredményeit azonban már csak a zsűri ismeri meg és az egyes kategóriák győzteseit a bíráló testület a kapott eredmények alapján határozza meg.

A pályázat weboldala: www.astellasazorvosokert.hu

Címkék: Az Év Orvosa 2011, Jubileumi Astellas-díj, választás, orvos, díj, egészségügyi anyagok