Minden évben 2-3000-el nő a diabéteszesek száma Somogy megyében. A népbetegségnek számító anyagcsere zavar sok további problémát okoz, akár vese, vagy idegi bajokat is. Az életmódváltással azonban még akár a gyógyszer szedése is elkerülhető - mondta a Magyar Cukorbetegek Kaposvári Egyesületének elnöke, Ferkáné Pellérdi Zsuzsanna szombati rendezvényükön. Kiemelték az önellenőrzés fontosságát is. A rendezvényen is lehetőség volt vércukorszint mérésre. Ha idejében észreveszik ugyanis a jeleket, a betegség megelőzhető. Ha már kialakult a cukorbetegség, akkor viszont szigorú rend szerint kell élni.

cukorbeteg


Somogyban minden minden 10. lakos cukorbeteg. Csak Kaposváron több mint ötezren vannak. Szakemberek szerint a betegek fele nem tud bajáról. Vagyis kétszer ennyien is lehetnek. A kalóriagazdag életmód, a stressz, a kevés mozgás mind segíti a betegség kialakulását.

A gyerekek is egyre nagyobb veszélyben vannak. A következő években a cukorbeteg fiatalok számának gyors növekedésére számítanak. A cukros üdítők, a nehéz ételek, a mozgásszegény életmód ugyanis megteszi a hatását. Ezért fontos, hogy a családok erre odafigyeljenek.

A kaposvári rendezvényre 70-en jöttek. A cukorbetegek kaposvári egyesülete 20. születésnapját is ünnepelte. Az egyesület 600 tagot számlál. És ahogy megalakulásukkor is tették: most is azon dolgoznak, hogy akiknél már kialakult a betegség, tudjanak vele együtt élni. Akiknél pedig még nem, azokat óva intsék, és életmódbeli tanácsokkal segítsék. Szombaton előadások, bemutatók és vásárok színesítették a jubileumi programot.

Címkék: többen, egyre, vannak, cukorbeteg, rendezvény, kaposvári, egészségügyi anyagok