A rezidensek dönthetnek arról, hogy az ösztöndíj fizetésének teljes idejéig, teljes munkaidőben vagy részmunkaidőben, az ösztöndíj folyósításának kétszeres idejéig dolgoznak magyar közfinanszírozási egészségügyi szolgáltatónál - tájékoztatott az államtitkár,  Szócska Miklós.

A résztvevők továbbra is 100 ezer forint összegű ösztöndíjat kapnak. A feltétlek közül megmaradt, hogy a jelentkezők nem fogadhatnak el hálapénzt az ösztöndíj ideje alatt. A képzést fél év helyett 2 évre lehet felfüggeszteni, azaz hét év alatt legalább öt évet kell főállásban eltölteni. Részmunkaidő esetén ez a szám megkétszereződik.

A mentorok és  a tutorok díjazásáról még nem született döntés. Ami viszont már biztos: a népegészségügyi termékdíjat a bérrendezésre fogják fordítani. A fekvő- és járóbeteg ellátás állami pedig feladattá válik - emelte ki Szócska Miklós.

Orvosi bérek


A változtatásokat a Magyar Rezidensszövetséggel karöltve dolgozta ki a kormány. A szövetség elnöke, Papp Magor elmonda: a módosítások nyomán betelhet a meghírdetett helyek többsége. Ahhoz pedig, hogy az orvosok itthon maradjanak, az ösztöndíjprogram mellett a szakorvosi béreken is változtatni kellene.

Nem csak orvosi, hanem szakdolgozói vonalon is romlik a helyzet. Egyes területeken az elmúlt években alig képeztek ki szakembereket. Például nincs utánpótlás asszisztensből - tájékoztatott a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke, Balogh Zoltán. Elmondta: bíznak az egészségügyi ágazat koncepciójában, a Semmelweis Tervben , melyben az életpályamodell nagyobb hangsúlyt kap, és több megoldási javaslat is megegyezik az elképzeléseikkel.

(Forrás: MTI)

Címkék: hálapénz, rezidens, államtitkár, orvos, ösztöndíj, egészségügyi anyagok