A szoptatás az egyik legősibb dolog a világon. Napjainkban egyre népszerűbb a védőnők tapasztalatai szerint. Ezért is tartottak pénteken anyatejes napot Kaposváron. "Én nagyon fontosank tartottam, hogy tudjam majd szoptatni a babámat. Egy kicsit küzdeni kellett érte, de a védőnőm nagyon sokat segített és annyira jók voltunk, hogy Attila 7 hónapos és még mindig szopizik, nincs is másra szüksége - mondta Németh Bernadett.
Kolléganőnk, is hasonlóképp gondolkodik. 2-3 hét múlva szül, minden amivel a babának jót tehet, érdekli. "Most már felvilágosítják a kismamákat mindenféle fontos tudnivalóról és kiderült, hogy maga az anyatej mindent tartalmaz ami kell a gyereknek. Egyrészt sokkal olcsóbb is szoptatni, meg az immunrendszert nagyon segíti, úgyhogy én szeretnék" - nyilatkozta Szegfy Szonja kolléganőnk.

anyatej

10 évvel ezelőtt még csak minden 5. somogyi baba nőtt fel anyatejen. Ma már  minden harmadik anyuka szoptat. A legtöbb anyuka négy hónap után abbahagyja, pedig a védőnők szeirnt a babáknak egy éves korukig anyatejen kellene élniük. "Mivel a boltokban és egyéb helyeken látják, hogy 4 hónapos kortól mi minden adható a babának, így elég jellemző, hogy az anyukák hiába van elég teje lát más megoldást is" - mondta Fazekasné Vig Andrea, védőnő

A szakemberek szerint ráadásul 4 hónapos korban a kicsik szervezete még nem áll teljesen készen arra, hogy más táplálékot is kapjanak.

Címkék: babának, kicsik, szül, szoptatás, szakemberek, egészségügyi anyagok