Az 1990-es évek elején az algásodás miatt súlyos vízminőségromlást mértek a szakemberek, de ez már a múlté. A kutatók augusztusban elvégeztek egy tesztet a Siófoki- és a Keszthelyi- medencében, ahol a tó legalgásabb területe van. A megengedhető mennyiség összes tömegének a felét sem éri el a lebegő mikroszkopikus alga, tehát semmi egészségügyi kockázatot nem jelent a Balaton nyílt vizéből inni jelenleg. A Balaton vízminősége nagyon fontos, hiszen egész évben több százezer embernek biztosít ivóvizet és csaknem egymillió nyaraló számára a turisztikai szezonban.

balaton_strand

Új vizsgálati technológiát fejlesztettek ki két éven át tartó munkájukkal a magyar kutatók, mellyel a Balaton vízminőségének egyszerűbb és folyamatos ellenőrzését végzik. Az algásodás mértékét és összetételét is vizsgálni tudják a Digitális Holografikus Mikroszkóp rendszer segítségével.       

Az NFÜ támogatásával két akadémiai intézmény (MTA SZTAKI és MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézet), az Országos Környezetegészségügyi Intézet és a MEDIRLAB Orvosbiológiai Fejlesztő Kft. alkotta konzorcium fejlesztette ki, a vizek folyamatos figyelésére alkalmas automatizált mikroszkóprendszerét. A prototípus tesztelése jelenleg zajlik.

Címkék: víz, nyaraló, , vizsgálat, balaton, egészségügyi anyagok