A szakember először adott interjút azóta, hogy eljárás indult ellene emberi test tiltott felhasználásának vétsége miatt.

Mint mondta, az eset miatt a betegek kilencven százaléka visszamondta az előjegyzését, a vesztesége többmilliós nagyságrendű. A legtöbb vendég azzal indokolta a távolmaradását, hogy nem jön olyan helyre, ami az újságok címlapján szerepel a botrányok miatt. Azonban jelenleg is folytatja a praxisát, a plasztikai beavatkozások mellett továbbra is foglalkozik őssejtkutatással, az elmúlt egy évben például több nemzetközi és világkongresszuson is előadást tartott.

seffer1


Seffer István szerint az őssejtbotrány elsősorban a hazai kutatásnak és az egészségügynek ártott. A kaposvári kutatócsoportja például már 2007-ben állatkísérleteket végzett és sertések szívébe ültetett őssejteket a pécsi egyetemmel közreműködve. A módszert embereken is alkalmazták volna, de ezt már megakadályozta a hatóság, így ezt a beavatkozást most nem itthon, hanem külföldön alkalmazzák sikeresen humán gyógyításra.

Véleménye szerint az lehetett a probléma, hogy nagyon hamar jelentkeztek az eredmények az őssejtkutatásokban és emiatt sokan megijedhettek, majd támadásba lendültek ellene.

Forrás: Magyar Nemzet

Címkék: Seffer, ügyészség, rendőrség, halál, egészségügyi anyagok, Pécs