- Önkéntes munkát végezhet minden 10. életévét betöltött ember, természetesen az önkéntes törvény szabályozásának megfelelően. Fogadó szervezetek lehetnek civilek, egyházi és önkormányzati intézmények, önkormányzatok, költségvetési szervek – ezt is a törvény szabályozza. A jelentkezéseket várjuk nyolc városban: Kaposváron, Balatonlellén, Barcson, Csurgón, Marcaliban, Nagyatádon, Siófokon és Tabon. A pontos elérhetőségeket pedig meg lehet találni az mvksomogy.hu honlapon, ahol még sok hasznos információ található az Önkéntes Centrummal kapcsolatban – mondta el Gyarmati László, a Somogy Megyei Önkéntes Centrum kommunikációs vezetője.

A megyei szervezet európai uniós forrásból csaknem 27 millió forint támogatásban részesül, kapcsolódva az Önkéntes Centrum alapítvány által már évekkel korábban elkezdett munkához. A projekt célja az önkéntesség szélesebb körű elterjesztése Somogy megyében.

- Az önkéntesség európai éve van, így szeretnénk, ha minél több ember próbálná ki magát ezen a területen. Az önkéntes munka nem csak jó érzéssel töltheti el azt, aki végzi, hanem hasznokat is hozhat: lehet új tudást és új kompetenciákat szerezni, kapcsolatokat építeni, szakmai tapasztalatot szerezni – ezért is érdemes csinálni… Na meg aztán önkéntesből is lehet munkatárs valaki, miután a fogadó szervezet már ismeri a tudását és a készségeit emelte ki a Centrum képviselője.

A projekt keretében a cél 600 önkéntes közvetítése megfelelő fogadószervezetek felé, és legalább 4800 munkaóra teljesítése általuk, és ez az Önkéntes Centrum szerint jelentősen javítaná a megyei helyzetet.

- A legfontosabb cél legyen az önkéntesként dolgozók arányának emelése a megye lakosságához viszonyítva, hiszen jelenleg az arányszám mindössze 4 százalék, és az önkénteseket foglalkoztató szervezetek száma is az országos átlag alatt van. Az önkéntesség elterjesztése érdekében az elkövetkező hónapokban road-showkat, tájékoztató rendezvényeket szervezünk, és igyekszünk minél több programhoz kapcsolódva népszerűsíteni az önkéntesség eszméjét - tette hozzá a kommunikációs vezető.

Szintén fontos célkitűzés, hogy vállalati önkéntes programokat is sikerüljön megvalósítani Somogyban az elkövetkező hónapokban, így olyan a nagyobb cégek jelentkezését is várják majd a Centrumban és az önkéntes pontokon, amelyek dolgozóik munkáját szeretnék felajánlani önkéntes tevékenység céljára.

vöröskereszt
vöröskereszt

Címkék: centrum, önkéntes, rendezvény, vöröskereszt, Somogy, egészségügyi anyagok