Fábos doktornőnél ma is nagy üzem volt, tele volt a váró, de a parlagfűre érzékenyek rohamát csak 2-3 héttel későbbre várja. Azt mondja, az egyik allergia vonzza a másikat, ezért egyre többen vannak. Somogyban már minden negyedik-ötödik ember érzékeny a parlagfűre. A beteg gyulladt nyálkahártyáján keresztül egyre több pollenre válik érzékennyé. Ez az oka annak, hogy az allergiások egyre több allergénnel szemben válnak érzékennyé - mondta a Kaposi Mór Oktató Kórház allergológusa, Dr. Fábos Beáta.

A kukoricatáblák szélében már virágzik a parlagfű. Egy-egy nagyobb tő akár több milliárd pollent is onthat magából. A Somogy Megyei Kormányhivatal keddig összesen 3 hektárnyi parlagfüves területet fedezett fel. Az elmúlt két hétben 7 helyen ellenőriztek, ebből 4 fertőzött volt. A földek tulajdonosait először felszólítják. Ilyenkor 24 órája van lekaszálni a gazt. Ez hasonlóan működik városon belül is. Hogyha ennek nem tesznek eleget, abban az esetben igazgatósági bírság kiszabására kerülhet sor. Csaknem 130 esetben indult ilyen eljárás ebben az évben - mondta a Kaposvári Önkormányzat aljegyzője, Dr. Farkas Edit.

parlagfű

Ez a szám jóval több, mint tavaly ilyenkor. Akkor egész évben 211 eljárás indult. Az önkormányzat ezért továbbra is arra kéri az embereket, hogyha parlagfüves területet látnak, akkor hívják a Parlagfű vonal zöld számát. Ha valakit megbüntetnek, az akár 5 milliós bírságot is fizethet.

Parlagfű-vonal: 06-80-205-230

Címkék: parlagfűkommandó, zöld szám, bejelentés, parlagfű, egészségügyi anyagok, Kaposvár