Sajnos évről évre emelkedik a Lyme- kóros megbetegedések száma.

Ilyenkor 8-10 beteg jelenik meg az ambulanciánkon Lyme-betegség miatt, ebből kb. 2-3 az újonnan felfedezett, a többiek kontrollvizsgálatra jönnek vissza, és kb. 20%-uk a megjelenteknek, akiknél nem igazoldóik ez a betegség, de szeretnék tudni, hogy fertőzött volt-e a csípés - mondja Szinku Ilona a kaposvári kórház adjunktusa.

Takács László, erdész épp tíz éve kapta el a Lyme-kórt. Egy munka során csípte meg egy kullancs. Időben észrevette, így hamar meggyógyult egy antibiotikumos kezelésnek köszönhetően. Nemcsak az erdőkben, hanem a zárt kertekben, parkokban is ki vagyunk téve a fertőzésveszélynek. Különösen Somogyban.

kullancs

Somogynak érdekes természeti adottságai vannak. van egy csomó melegkedvelő erdőnk, főleg a Külső- somogyi dombvidéken találhatók meg, Balaton-part cserjés, kocsánytalan tölgyesek, de Belső- Somogyban is van egy csomó meleg homokon nevelkedő erdő - mondja a SEFAG Zrt.
erdészetpolitikai menedzsere, Dr. Takács László.

A kullancsok a meleget kedvelik, de szaporodásuk nedvességhez kötött. Vagyis az elmúlt hetek időjárása igencsak kedvez nekik. Az egész országban Somogyban észlelik a legtöbb Lyme-kóros bejelentést.

kullancs térkép

Május óta megduplázódott a bejelentett megbetegedések száma, tavalyhoz képest valamivel kevesebb, de a tavalyi egy járványos évnek volt mondható és Somogy eddig is és most is az első helyen áll a bejelentett megbetegedések szempontjából - mondja a Somogy Megyei Kormányhivatal  Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének járványügyi osztályvezetője, Dr. Varga Edit.

Az agyhártya-gyulladásos beteg száma jelentősen kevesebb. Tavaly mindössze 8, idén eddig 4 volt Somogyban. Ez a magas oltottságnak köszönhető.

Kullancs

Címkék: lyme kór, kullancs, fertőzés, megbetegedés, somogy, egészségügyi anyagok