A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága szerdán az MTI-nek elmondta: a pályázat már elérhető a kormány és az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal honlapján.

A kormány erról szóló döntését pénteken jelentette be Páva Hanna helyettes államtitkár, Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár és Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője.

A Markusovszky Lajos-ösztöndíjra 600 szakorvos, a Than Károly ösztöndíjra 20 szakgyógyszerész pályázhat. A fizetésen felüli százezer forintos támogatást, november elsejétől kezdve, 5 éven keresztül kapnák az igénylők. A döntés alapján ez a bérkiegészítés kizárólag a szakorvos képzésben részt vevőkre vonatkozik, de ez azt is jelenti, hogy az őket tanító orvosok támogatását is növelik. Ennek az összegét később jelentik be - mondta el az államtitkár, Szócska Miklós.

Orvosi bérek


Páva Hanna elmondta: a támogatást igénylő rezidenseknek vállalniuk kell, hogy az 5 éves szakképzést követően, még legalább 5 évig társadalombiztosítás által támogatott intézményben dolgoznak Magyarországon. Valamint vállalniuk kell, hogy nem fogadnak el hálapénzt. Amennyiben ezek a feltételek nem teljesülnek, a szakorvosoknak kamatostul vissza kell fizetni a kapott összeget.

Jelentkezni azok tudnak, akik most szereztek diplomát és novemberben kezdik meg a szakorvosképzésüket. Amennyiben túljelentkezés lesz, akkor tanulmányi eredmény vagy egyéb kórházi aktivitás alapján lehet majd elnyerni az ösztöndíjat. A pályázatokat az összeget folyósító Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal, az egészségügyi államtitkárság, valamint a rezidensszövetség képviselőiből álló bizottság bírálja el.

Címkék: rezidensszövetség, rezidens, orvosok, Magyar, külföld, egészségügyi anyagok