Több, mint kétszerannyi nő hal meg Magyarországon szívbetegségben, mint 20 évvel ezelőtt. A férfiaknál ez a szám valamivel alacsonyabb. A nők többségének a változókor után kezdődnek a szívproblémái. A hormonális okok mellett a mozgásszegény életmód, az elhízás, a nem megfelelő táplálkozás és genetikai okok is állhatnak a háttérben. Az utóbbi időben azonban a stresszt tartja a legveszélyesebb tényezőnek a kardiológus.

...mindenki rohan, az anyagi biztonság sem olyan és tapasztaltuk, hogy a stressz, ha ezt sikerül kiküszöbölni, az már egy nagyon fontos dolog lenne, hogy megelőzzük és ezeknek a betegségeknek a számát csökkentsük - monjda a Kaposi Mór Oktató Kórház belgyógyász-kardiológusa Dr. Büttl Andrea.

Fáradékonyság, csökkent terhelhetőség és mellkasi fájdalom miatt keresik fel a betegek a kardiológust. Mozgásterápiával, diétás tanácsokkal segítik a betegeket. Pszichológust is bevonnak a kezelésbe, hiszen a fizikai tünet mögött sokszor lelki ok áll. Az öngyilkosság is a leggyakoribb halálokok között szerepel. Az utóbbi időben leginkább az anyagiak állnak a háttérben. A nők háromszor gyakrabban kísérelnek meg öngyilkosságot, mint a férfiak. A szándékos önártalom miatt elhunytak 70%-a mégis férfi.

A férfiaknál jóval agresszívabb az öngyilkosság formája, és jóval gyakoribb a befejezett öngyilkosságok száma. Módszerében is van különbség, férfiaknál jóval gyakoribb az önakasztás, nőknél pedig leginkább a mérgezés az, ami dominál - mondja a kaposvári kórház pszichiátriai osztályának megbízott osztályvezető főorvosa, Dr. Somoskövi Csilla.

A férfiak jóval ritkábban kérnek segítséget, mint a nők. A depresszióra jellemző befelé fordulást, feszültséget, változékony hangulatot a környezet is észlelheti. A legtöbb öngyilkosság az év végén történik, főként hétfői és keddi napokon. A nyári időszakban kevesebben vetnek véget önkezűleg életüknek.


Címkék: szívbaj, somoskövi, büttl, krónikus, betegség, egészségügyi anyagok, magyarország