Évről évre nő a fertőzött kullancsok és a fertőzött területek száma, így a Lyme-kóros megbetegedések is egyre gyakoribbak, viszont már egy gyors kullancsteszttel kimutatható, hogy a bőrből eltávolított parazitában volt-e "lyme bacilus". Ráadásul nagy dózisú antibiotikum-kúrával a Lyme-kór gyógyítható, még az idült, több éve vagy évtizede fertőződött betegeknél is jelentős javulás, rendszerint gyógyulás érhető el.

„Ha a kirándulás (kullancscsípés után) úgynevezett „nyári influenza” (mérsékelt láz, izomfájdalom, nyirokcsomó duzzanat, enyhe fejfájás), valamint a későbbiekben indokolatlan fáradékonyság, izületi gyulladás, izom- és ínygyulladás, szívritmuszavar, látás-, hallás- és egyensúlyzavar, esetleg arcidegbénulás jelentkezik, Lyme-kórra kell gyanakodunk.” – olvasható a Kullancsszövetség honlapján. A szövetség felhívja a figyelmet arra is, hogy a betegség lappangási ideje akár több év is lehet.

Ha mégis minket választ a parazita, nem mindegy, hogyan távolítjuk el. Lakos András, a Kullancsbetegségek ambulanciájának infektológusa azt tanácsolja: „Ne használjunk krémeket, olajat, zsírt, kölnit és ne tekergessük a kullancsot. Hagyjunk viszont fél percet, miután megfogtuk a bőrhöz közel, és lassan húzni kezdtük, hogy a parazita maga eressze el a bőrünket, így nem kell attól tartani, hogy beszakad a szájszerve.”

Kullancs


A kullancsok irtását tiltja az Európai Unió, mivel csak olyan veszélyes vegyszerekkel lehet küzdeni ellenük, ami az élővilág más fajaira is káros. Szakemberek szerint az egyéni védekezést kell ösztönözni, a gyógyszertárakban vény nélkül kapható kullancsriasztó szerek ugyanis valóban hatásosak.

A kiemelten fertőzésveszélyes területek idén is – az elmúlt évekhez hasonlóan – Heves, Nógrád, Vas, Zala és Somogy megye, a Balaton-felvidék, valamint Budapest agglomerációja.

Címkék: parazita, vérszívó, egészségügy, Lyme-kór, kullancs, egészségügyi anyagok