A kaposvári Eures irodában, csaknem másfélszeres az érdeklődés. Már nemcsak fiatalok, hanem a középkorú házaspárok is vállalnának munkát a környező országokban.

- Egy évet Münchenben ápoltam, utána Ausztriában dolgoztam, majd ismét Németországban - külföldi munkahelyeit sorolja Katalin. A 60 éves ápoló két évet dolgozott, főleg Németországban. Mióta hazajött, sorra érik a negatív tapasztalatok, s vissza szeretne menni. Bár ott is érték csalódások.

- Kifizettem 400 eurót és utána kerestem 500 eurót. Nem tudtam elmenni a következő helyre…- panaszolja.

Azt állítja: több közvetítő is átverte.

- A tulajdonos a cégét megszüntette - becsaptak bennünket, vagy tizenkét embert. Kiutaztunk, de sajnos szerződést nem kötöttek velünk – panaszolja Dudás Mihály Józsefné. - A sok pénzt befektette mindenki, volt olyan, hogy anya és lánya együtt utazott ki erre a munkára.

Ám nem adja fel. Azt mondja: megéri külföldön ápolónőként dolgozni. Most az iratait rendezi, ugyanis egy újabb céggel sikerült megállapodnia.

- Szinte minden korosztály érdeklődik a külföldi munka iránt - mondja Gergye István, a Global Human Kft.ügyvezetője. Ám azt tanácsolja: mindig nézzenek utána a közvetítő cég hitelességének.

A megyei kormányhivatal munkaügyi központjában csaknem másfélszeresére nőtt az érdeklődés a külföldi munkavállalások iránt az utóbbi hónapokban. Május elsejétől átlagosan 250-en keresik fel őket. Két és fél hónapja ugyanis már Ausztria és Németország is megnyitotta munkaerőpiacát. Ezen kívül angol nyelvterületen is szívesen vállalnának munkát a somogyiak. A tradíciók szerint persze elsősorban a vendéglátóiparban, az építőiparban és az egészségügyben.

 

Címkék: Ausztria, külföldi munka, munkaügy, ápolónő, Németország, egészségügy, egészségügyi anyagok