A hőség miatt az ország nagy részére, így a Dél-Dunántúlra is másodfokú, a Nyugat-Dunántúlra elsőfokú figyelmeztetést adott ki csütörtökre az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ismét megdőlhetnek a melegrekordok és megint extrém erős UV-B sugárzás várható.

Csütörtökön ismét fokozódik a hőség. A napi középhőmérséklet az ország jelentős részén a 27-28 Celsius-fokot is meghaladhatja, a maximum várhatóan 35-36 fok lesz, egyes déli területeken viszont elérheti a 38 fokot is.

A meteorológusok szerit elképzelhető, hogy megdől az országos melegrekord, de talán a budapesti is. Az országos csúcsot Örkény tartja 37,2 fokkal, Budapesten az elmúlt években 36,7 fok volt a legmagasabb hőmérséklet július 14-én.

hőség


Az előrejelzés szerint az ország nagy részén az UV-B sugárzás valószínűleg az extrém szintet is eléri majd. A 7,5-ös riasztási küszöbértékhez képest az átlagérték akár 8,2 is lehet.

Csütörtök délutántól a Duna vonalától keletre zivatarokra is számítani lehet. A Nyugat- és a Közép-Dunántúlra erre vonatkozóan is kiadták az elsőfokú, míg a Dél-Dunántúlra a másodfokú figyelmeztető előrejelzést. A rövid, de intenzív zivatarokat viharos, óránkénti 90 kilométeresnél erősebb szél és nagyobb méretű jég is kísérheti, a hirtelen lehulló csapadék mennyisége pedig a 30 millimétert is meghaladhatja majd.

hőség-1


Ilyen intenzívebb zivatarokra elsősorban Somogy és Zala megyében, a Balaton térségében kell számítani. Csütörtök estétől már a fővárosban is várhatók zivatarok. A zivataros területeken akár tíz fokot is eshet a hőmérséklet, de a lehűlés nem tart sokáig, rövid idő alatt újra felmelegszik a levegő.

Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos a meteorológiai előrejelzések alapján péntekig terjedően másodfokú hőségriasztást rendelt el. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal nyomatékosan felhívta a figyelmet arra, hogy a melegben több folyadékot kell fogyasztani, valamint 11 és 15 óra között nem egészséges a tűző napon megfelelő védelem (napvédő krém, ruházat) nélkül tartózkodni.

Ahogyan emelkedik a hőmérséklet, úgy nő szervezetünk terhelése. A szervezet hőszabályozó képességét az életkor, a testsúly, a fizikai erőnlét, az egészségi állapot, a táplálkozás és gyógyszerszedés is befolyásolja. Ezért fontos, hogy alkalmazkodjunk a meleg, forró napokhoz.

Az ÁNTSZ tanácsai hőség idejére:


- Zuhanyozzunk langyos vagy hideg vízzel, naponta akár többször is;

- érdemes ventillátort használni, 1-2 órát légkondicionált helyiségben tölteni;

- a déli órákat lehetőség szerint töltsük zárt helyen, sötétített helyiségben;

- fogyasszunk vizet, teát, szénsavmentes üdítőt, jót tesz a paradicsomlé, az aludttej, a kefir, a joghurt és a levesek;

- NE fogyasszunk kávét, alkoholos italt, cukros, illetve szénsavas üdítőt;

- a szabadban érdemes széles karimájú kalapot, napszemüveget viselni;

- hordjunk világos színű, bő szabású, pamut öltözetet;

- használjunk bőrtípusunknak megfelelő fényvédő krémet;

- a csecsemőket, kisgyermekeket árnyékban levegőztessük, ne sétáltassunk a hőségben kisbabát;

- sose hagyjunk gyermeket, állatokat (kutyát) zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban.

A lakosság által igénybe vehető klímatizált helyiségek Kaposváron:


- Kaposvár Plaza, Kaposvár
- TESCO Áruház Kaposvár, Berzsenyi u. 5.
- OBI Áruház, Kaposvár
- Spar Áruház, Kaposvár, Honvéd u.
- Spar Áruház, Kaposvár, Budai Nagy Antal u.
- Csemege-Match Zrt., Kaposvár, Berzsenyi u., Irányi D. u.
- Lidl Áruház, Kaposvár, Bereck S. u.
- Lidl Áruház, Kaposvár, El d u.
- Lidl Áruház, Kaposvár, Füredi u.
- Corso Bevásárló Központ, Kaposvár, Achim A. u.
- Penny, Kaposvár
- PRAKTIKER Kaposvár, Füredi u.

Címkék: ÁNTSZ, csütörtök, hőségriadó, meteorológia, hőmérséklet, egészségügyi anyagok