Rengeteg zöldség és gyümölcs közül válogathatnak a vásárlók a kaposvári piacon. A legtöbben hetente egyszer vásárolnak ezekből. Csík Gyöngyi évek óta árul a piacon. Azt mondja: egyre több a tudatos vásárló, akik sok magyar zöldséget-gyümölcsöt vesznek. Ilyenkor leginkább a szezonális termékek fogynak jobban, de néha keresik az extrém zöldségeket, gyümölcsöket is kisebb mennyiségben.

Egy felmérés szerint a somogyiak a hús után a zöldségekből és a gyümölcsökből veszik a legtöbbet. Összesen 120 kilogrammot. A legtöbben paprikát, paradicsomot, burgonyát esznek. Gyümölcsből pedig a banán, a narancs és az alma fogy leginkább. Legalább ötször kellene zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani. Azaz napi 1 kilogrammot vegyesen. Láthatóan javul az emberek étkezési szokása. Főleg a zöldség gyümölcs evési hajlandóság nőtt. Többen vásárolnak nagyobb mennyiséget és remélhetően el is fogyasztják. Hozzátette: a zöldségek és a gyümölcsök kiváló vitamin és ásványianyag források. Olyan antioxidánsokat is tartalmaznak, amelyek elősegítik a szervezet méregtelenítési folyamatait - mondta a dietetikus, Abrahám Alexa Anita.

Címkék: vásárlók, tudatos, zöldség, gyümölcs, piac, egészségügyi anyagok