Hazánk idegenforgalmában meghatározó jelentőségű a Balaton vonzereje. A hatóságok mindenkori célja, hogy növeljék a helyi lakosok és az idelátogató turisták biztonságát. Ennek alapján a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arra törekszik, hogy a Balatonon és környékén elősegítse ezt a biztonságot.

Balaton


A nyár a nagy tömegeket vonzó fesztiválok, sportversenyek szezonja, ahol mindig több a látogatókra leselkedő veszély, ezért a tömegrendezvények biztonsága kiemelten fontos kérdés. A zenés, táncos rendezvények megtartására vonatkozó a 23/2011-es kormányrendelet elfogadását követően megváltoztak, szigorodtak a szabályok. Ilyen rendezvény csak a jegyző által (az engedélyezési eljárásban résztvevő szakhatóságok (pl. tűzvédelmi hatóság) hozzájárulását követően) kiadott rendezvénytartási engedély birtokában tartható. A kormányrendelet egyik új eleme, hogy abban az esetben, ha a szabadtéri rendezvény létszáma az 1000 főt meghaladja a szervezőnek biztonsági tervet is mellékelnie kell a kérelméhez, amelynek tartalmaznia kell többek között a helyszín alaprajzát, befogadóképességét, baleset, elemi csapás, tömeges rendbontás esetére vonatkozó kiürítési, menekítési tervet, amit a katasztrófavédelem véleményez. A rendezvényen résztvevők biztonsága érdekében a szervező kapcsolatot tart a katasztrófavédelemmel, rajta keresztül a meteorológiai szolgálattal, hogyha veszélyhelyzet alakul ki, akkor a résztvevőket időben tudják értesíteni.

Balaton


Somogy megyében 34 zenés szórakozóhely tűzvédelmi ellenőrzését végezték el a tűzoltóságok idén tavasszal. Az akkor feltárt hiányosságok (pl. tűzoltókészülék, tűzriadó terv hiánya) pótlását az elmúlt hetekben utóellenőrzések során ismételten vizsgálták a tűzoltók. Ezek alapján elmondható, hogy a megyében engedéllyel rendelkező zenés szórakozóhelyek tűzvédelmi szempontból megfelelően működnek.

Balaton

A nagyobb rendezvények - falunapok, gasztronómiai napok - gyakran tűzijátékkal fejeződnek be. A nézők biztonsága érdekében a tűzijáték megtartásához tűzvédelmi szempontból szükséges szakhatósági állásfoglalást a katasztrófavédelem adja ki. 2010-ben összesen 112 ilyen jellegű állásfoglalást adott ki igazgatóságunk. Idén 24 helyszínen (ebből 11 Balaton parti) rendeztek tűzijátékot, ez a szám várhatóan a duplájára emelkedik állami ünnepünk augusztus 20-a közeledtével. A pirotechnikai tevékenységek szabályos lebonyolítását rendszeresen ellenőrzi a katasztrófavédelem a rendőrséggel közösen.

Nemcsak a rendezvényeken, hanem a Balatonon nyaralók biztonság érzetének segítésére a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület támogatásával elkészítette a „Biztonságban a Balatonon” című kiadványt, amellyel a Balatonon és környékén előforduló veszélyeket és a segítségkérés lehetőségeit mutatjuk be. A füzetben tájékoztatást nyújtunk a vízi sporteszközök biztonságos használatáról, a balatoni viharjelzés működéséről, illetve arról mire ügyeljenek a turisták fürdőzésnél. Tájékoztatónkat eljuttattuk a Balaton parti települések önkormányzataihoz, tourinform irodákba valamint az igazgatóság honlapján (www.somogy.katasztrofavedelem.hu) is megtekinthető.

Erről a Somogy Megyei Kataszrófavédelmi Igazgatóságának parancsnoka beszélt keddi sajtótájékoztatóján.

Balaton


Több, mint ezer látogató várható a következő rendezvényeken Somogy megyében a nyáron:

Június 24-26. Sörfesztivál Siófok
Június 25. VI. Kistérségi Nap Fesztivál Balatonlelle
Június 30 - Július 3. I. Magyar Világtalálkozó Balatonlelle

Július 2. Balaton-átúszás Balatonboglár
Július 7-10. Balaton Sound Zamárdi
Július 17-23. Nemzetközi Ifjúsági Labdarúgó Fesztivál Kaposvár
Július 21-25. Nemzetek Fesztiválja Marcali
Július 29-31. Balatoni Nyár 2011. Balatonmáriafürdő
Július 30. eXtreme Man Gyékényes-Böhönye-Nagyatád
Július 30-31. Rétesfesztivál Mesztegnyő

Augusztus 5-6. Királyi szakácsok versenye Nagyszakácsi
Augusztus 18-21. XXXV. Boglári Szüreti Fesztivál Balatonboglár
Augusztus 20. Ünnepi rendezvények megyeszerte





Címkék: katasztrófavédelem, segítség, biztonság, nyár, Balaton, egészségügyi anyagok