Az önkormányzat közel 260 millió forint uniós támogatást nyert egy pályázaton, hogy a mai kor elvárásainak megfelelő intézményt alakíthasson ki.

A fejlesztés előtt nem volt komplexen működő szociális központ a térségben. Több településen szétszórva, alkalmatlan épületekben kényszerültek ellátni a rászorulókat. Ezekben az intézményekben az ellátás színvonala nem felelt meg a korszerű egészségügyi követelményeknek, de a hatékony és teljes körű kiszolgálás miatt is szükséges volt, hogy a különböző szolgálatok összevontan működjenek egy új, erre alkalmas épületben. A böhönyei polgármesteri hivatal telkére építették fel az új kétszintes épületet, amely már teljes mértékben megfelel a modern követelményeknek és igényeknek. Az építkezés során környezetbarát és energiatakarékos megoldásokat alkalmaztak, és biztosították a szelektív hulladékgyűjtés lehetőségét is. Olyannyira, hogy a bontásnál keletkezett törmelék egy részét újrahasznosították, így az nem terheli a környezetet. Az intézményhez akadálymentes parkolót is kialakítottak.

Mivel a szociális központ nappali ellátási szolgáltatásai között házi segítségnyújtás is történik, szükségessé vált egy olyan gépkocsi beszerzése is, amellyel meg tudják oldani a rászorulók részére az ebédek kihordását, illetve az idős betegek beszállítását az orvoshoz.

Kialakítottak egy olyan közösségi helyiséget is, amely alkalmas lesz a térség különböző rendezvényeinek megszervezésére, és a város csemetéinek nagy örömére, végre egy játszótér is létesült az udvarban. A központban helyet kap a védőnői, fogorvosi és háziorvosi rendelő is, de a gyermekjóléti szolgálat és iskola-egészségügyi feladatok ellátására is adott a lehetőség. Megnyugtató lehet a böhönyei lakosoknak az a tény is, hogy a Központ 24 órás ügyeletet biztosít majd, így szükség esetén elérhető közelségben lesz a segítség. A kibővült szolgáltatások eredményeként a dolgozói létszám is emelkedni fog, így új munkahelyek válnak elérhetővé a térségben.

Az Új Széchenyi-terv részeként, Dél-dunántúli Operatív Program keretében megvalósult fejlesztés nem csak jelentős energia-megtakarítást eredményez, de a parkosítás, az új közösségi park, és a főbejárat területrendezése kívülről is üde színfolttá varázsolja Böhönye új szociális és gyermekjóléti központját.

Címkék: Széchenyi-terv, szociális ellátás, Festetics-kastély, parkosítás, Böhönye, egészségügyi anyagok