A gyógyvíz alkalmazásával és hatásaival kapcsolatban rendeztek pénteken konferenciát Kaposváron, a városháza dísztermében.

A gyógyászati részleg átalakításával teljesen megújult és kibővüllt az uszoda nappali kórházának szolgáltatás köre. A huszonegyedik századi körülmények és a fürdővel kapcsolatos tervek bizakodásra adnak okot. A konferencia bevezetőjében Szita Károly, polgármester elmondta: a város azt reméli, hogy a jövőben sokan keresik fel majd emiatt Kaposvárt.


Szita Károly polgármester szerint a turizmus egyelőre nem munkahelyteremtő iparág, de azzá kell vállnia és mi abban hiszünk, hogy először a feltételeit teremtsük meg és utána kezdjünk el csak sokat beszélni róla és a feltételei most a fürdőfejlesztésével a gyógyturizmusnak megteremtődtek Kaposváron.

gyógyászat


Kaposváron már a hetvenes évek végén elkezdődött a régió termálkincsének feltérképezése. A hévízi kórház egykori főorvosa, Gyarmati József elmondta, a wellness és gyógyturizmus hatalmas fejlődésen ment át és Kaposvárnak van helye ezen a térképen.
A Hévíz Gyógyfürdő Szent András Reumakórház ny. osztályvezető főorvosa, Dr. Gyarmati József szerint a háttér nagyon jó, a víz nagyon jó, a szakember ellátottság nagyon jó, tehát csak gratulálni tud Kaposvárnak. Mindenük megvan ahhoz, hogy országos jelentőségű fürdővé küzdjék föl magukat - tette hozzá a főorvos.


A kaposvári gyógyfürdőben 22 féle régi és új kezelés érhető el. A részleg a megyei kórházban kezelt betegek rehabilitációjában nagy szerepet kaphat.
A Kaposi Mór Oktató Kórház főorvosa, Dr. Brigovácz Anna Éva azt mondja: elsősorban mozgásszervi betegségek esetén ajánlják, de ivókúraként és nőgyógyászati megbetegedéseknél is használható. A főorvosasszony reméli, hogy egy szorosabb kapcsolat lesz a kórház és a fürdő között és sikerül a betegeinket ily módon is segíteni a mozgásuk könnyítésében, a fájdalom csillapításában.


Adottságaival a gyógyfürdó-turizmus központja lehetne Magyarország. A szakemberek elmondták, míg korábban egyedül nálunk, addig ma már csak hazánkban nincs balneológiaiai intézet, amely az alapja lenne a gyógyvizekkel foglalkozó tudománynak.

Címkék: balneológia, gyógyfürdő, termál, kincs, Kaposvár, egészségügyi anyagok