Olyan térségenkénti egészségszervezési rendszert alakítanának ki, amely 1-1,5 millió lakos ellátásáért felelős térségi egységekre épül. Ezzel együtt pedig átalakul a népegészségügy intézményrendszer is - jelentette be Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár.

A megyei közgyűlése elnöke, Gelencsér Attila parlamenti képviselő a Kapospontnak elmondta: van egy benyújtott javaslatuk, amely Pannon-tengely néven vált ismertté, aminek a lényege, hogy ne a hagyományos, meglévő dél-dunántúli régióban szervezzék az egészségügyet, hanem elsősorban a Balaton ellátásaként, Veszprémmel összefogva, a Pannon-tengely köré összefont megyékkel.

Gelencsér Attila hozzátette: a kormány által elfogadott terv arról szól, hogy Somogy, Tolnával és Baranyával működjön együtt. A nagytérségi ellátás nem jelent alá és fölé rendeltségi viszonyt. A tervek szerint uniós forrásból, 8-10 fős munkaszervezetet hoznak létre. A kaotikus betegutakat és a gyakran irracionális betegellátásokat szervezné újra. Úgy tudjuk: az ellátások 90 százalékát megyei szinten végeznék. A fennmaradó speciális beavatkozásokat végeznék másik megyében.

- A helyzet az, hogy mi a kaposvári kórház, a Somogyiak, egy ilyen nagytérségi ellátásból, szervezésből nem tudunk vesztesen kijönni. Nincs arról szó, hogy ha a klinikai központ Pécs lesz, akkor abból Somogy bármi hátrányt érezhetne. Ráadásul ez a néhány évre létrehozott munkaszervezet a mostani rendetlenség helyett, a rend helyreállítására törekszik, miután brüsszeli forrásból jött létre. Azt követően nem is biztos, hogy sokáig életben marad. A Semmelweis tervet ugyan elfogadta a kormány, de a nagytérségi regionális szervezésben, hogy melyik megy hova tartozzon, azt még nem. Ez a kérdés még nyitva maradt. Mi, elsősorban a balatoni kistérség miatt küzdöttünk. De ha a már megszokott regionális felosztásban, Tolnával és Baranyával kell együttműködnünk, akkor természetesen azt is meg tudjuk oldani. De csak egyetlen módon, hogy a somogyiak ebből nyertesen kerüljenek ki - összegezte a somogyi parlamenti képviselő.

A kormány döntése értelmében térségi egységekre épülő egészségszervezési intézményrendszert hoznak létre - jelentette be Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár a kabinet által elfogadott Semmelweis-tervet ismertető sajtótájékoztatón szerdán, Budapesten.

Az államtitkár azt mondta, a kormány keddi ülésén meghatározta az egészségügyi ellátórendszer átalakításának elvi kereteit. Eszerint állami egészségszervezési menedzsmentrendszer fog felállni, amely az állami egészségügyi intézmények irányításáért lesz felelős. A Fővárosi Önkormányzat kezelésében lévő fekvőbeteg-ellátó egészségügyi intézmények állami tulajdonba kerülnek, s Budapesten három sürgősségi centrum alakul.

Szócska Miklós az utóbbi kapcsán kiemelte: a Fővárosi Önkormányzattal az egyeztetések jelenleg is folyamatban vannak. Az államtitkár kérdésre válaszolva közölte, hogy lesznek funkcióváltó intézmények, amelyek például gyógyturisztikai intézményekké is átalakulhatnak. Ugyanakkor hozzátette: a "jól működő műhelyeket" megerősítik.

A Semmelweis-tervnek nincs számottevő többletforrás igénye, "az erőforrás szempontjából a döntések semleges eredményt hoznak" - mondta az államtitkár. Szócska Miklós hozzátette: az egészségügyi rendszerben vannak tartalékok, a csoportos közbeszerzésekkel például 10-20 milliárd forint spórolható meg.

A következő két év alatt 60-70 milliárd forint mozgósítható az infrastruktúra fejlesztésére, és jelenleg is mintegy 100 millió forintos nagyságrendben zajlanak beruházások európai uniós támogatások felhasználásával - közölte.





Címkék: Semmelweis, Attila, terv, Gelencsér, egészségügy, Somogy, egészségügyi anyagok