Paller Judit országos tiszti főorvos a dohányzásmentes világnap alkalmából tartott keddi, budapesti sajtótájékoztatón kiemelte: a hátralévő idő alatt az ÁNTSZ kidolgozza az ellenőrzés módszereit. Példaként említette, hogy egy munkahelyen a füst és a csikk egyértelmű jel, de emellett keresik azt a módszert is, amellyel nagy bizonyossággal kimutatható, hogy a megelőző 24 órában cigarettázott-e valaki az adott helyiségben.

Paller Judit elmondta: a hatóság által kiszabott büntetés "kettős felelősségű", ez azt jelenti, hogy ha valaki például a munkahelyén rágyújt, akkor a munkáltatót és a munkavállalót egyaránt megbüntetik, ám nem azonos mértékben. A törvény szerint az egyénekre kiszabható bírság 20 ezertől 50 ezer forintig terjedhet, míg szervezetek esetében 1,5-2,5 millió forint is lehet.

Mint arról a (hivatalosan a "nemdohányzók védelméről szóló törvénynek" nevezett) jogszabály parlament általi elfogadásakor beszámoltunk, a januári hatályba lépés után három hónapos türelmi időszak következik, csak áprilistól szabnak ki bírságot. Ettől függetlenül már ebben a negyedévben is fokozott ellenőrzést terveznek, hogy megértessék, komolyan veszik a törvény betartatását.Az országos tiszti főorvos ezúttal is hangsúlyozta, hogy a parlament nem a dohányzók ellen, hanem a nemdohányzók védelmében szavazta meg nagy többséggel a törvényt. A dohányfüst ugyanis rákkeltő és toxikus – szögezte le, hozzátéve: ennek nincs minimális dózisa, minden légvételnek, minden slukknak egészségkárosító kockázata van.

bagó


Kiemelte: a tüdőrák okozta halálozások tekintetében Magyarország világelső, márpedig ennek kialakulása az esetek 90 százalékában összefüggésbe hozható a dohányzással. A törvényi szigorítás ezért három célt szolgál: a dohányzás csökkentését, a nemdohányzók arányának növelését, valamint a passzív dohányzás csökkentését. Demjén Tibor, az Országos Egészségfejlesztési Intézet Dohányzás Fókuszpontjának vezetője elmondta: ellenőrzéseikről nyilvántartást vezetnek, hogy követni tudják, az egyes helyeken milyen eredménnyel jártak. Az adatok feldolgozása egy külön munkacsoport feladata lesz; a törvény célja az attitűdváltás.

A sajtótájékoztatón Gauden Galea, aki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) regionális irodáján belül a nem fertőző betegségek részlegének a vezetője, a dohányzásmentes világnap alkalmából elsőként gratulált ahhoz, hogy áprilisban a parlament megszavazta a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítását. Gauden Galea szerint a törvénynek jelentős eredményei lesznek a gazdaságot és az emberek egészségét tekintve. Mint mondta, azon országok közül, ahol bevezették a szigorítást, már néhány hónapon belül 20-40 százalékkal csökkent a kórházakban a szívinfarktusos esetek száma.

(Forrás: MTI)

Címkék: nemdohányzók védelme, füstmentes, dohányzás, törvény, ÁNTSZ, egészségügyi anyagok