A növény-és talajvédelmi igazgatóságoknak valamennyi spanyol eredetű zöldséget fel kellett kutatniuk. Somogyban a rendkívüli vizsgálatokon, az áruházláncok és nagykereskedések zöldségkészletét ellenőrizték. Nemcsak uborkát, hanem minden Spanyolországból származó zöldséget vizsgáltak. Paprikát, paradicsomot, salátát. Úgy tudjuk: a megyében uborkát nem találtak. Más spanyol eredetű zöldséget azonban igen. Ezeket zárolták. A zöldségekből vett mintát Budapestre, labor vizsgálatra küldték.

A spanyol uborkabotránnyal kapcsolatos első hazai vizsgálati eredmények a jövő hét első felében várhatók - jelentette be a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal elnökhelyettese, Jordán László, országos növény- és talajvédelmi főfelügyelő.

Jordán László jelezte: a rendkívüli vizsgálatot azért rendelte el - a miniszteri utasításnak megfelelően - a növény- és talajvédelmi igazgatóságoknak, mivel az MGSZH kiemelten kezeli a spanyol eredetű zöldségek vizsgálatát. Ennek megfelelően az ellenőrök már pénteken délután megkezdték a vizsgálatokat, és egész hétvégén, szombaton és vasárnap is folytatták. A szakértők eddig mintegy 80 mintát gyűjtöttek össze a spanyol eredetű zöldségfélékből, hogy tüzetesen megvizsgálják mikrobiológiai szempontok alapján.

Az MGSZH megkapta annak a két cégnek a nevét - ezt az elnökhelyettes nem kívánta nyilvánosságra hozni -, amelyek a szennyezett uborkát behozhatták az országba. Az élelmiszer-biztonsági szakemberek már ott vannak a szóban forgó vállalkozásoknál, hogy lefolytassák a vizsgálatokat, és felderítsék, hogy az árut hová szállították - közölte Jordán László.

uborka


Egyes hírek szerint egy csehországi közvetítő cégen keresztül Németországból Magyarországra is kerülhetett a Spanyolországból származó, kólibaktériummal szennyezett uborkából. Arról, hogy a problémás tételből Magyarországra is érkezhetett áru, hazánk vasárnap reggel az unió élelmiszer-biztonsági gyorsriasztási rendszerén keresztül kapott értesítést. Ezt az MGSZH elnökhelyettese meg is erősítette.

Németországban már tíz halálos áldozata van a hasmenésjárványnak. A német hatóságoknak még mindig nem sikerült egyértelműen bizonyítaniuk, hogy a mintegy két hete tartó és minden korábbinál gyorsabban terjedő fertőzést Spanyolországból importált uborka okozta.

Címkék: Magyar, uborka, spanyol, mérgező, halálos, egészségügyi anyagok