A függőségek közül a Földön a dohányzás érinti a legtöbb embert. A WHO becslése szerint csaknem minden tizedik haláleset a dohányzás következménye. Magyarországon a 14 évesnél idősebb lakosság csaknem harmada, mintegy 2 és fél millió ember dohányzik, többségük napi rendszerességgel. A szenvedély a férfiak körében elterjedtebb, közülük is a szakmunkás végzettségűek füstölnek a legnagyobb arányban.

Az utóbbi évtizedben 5 százalékponttal csökkent a dohányzók aránya, és kevesebb lett az elszívott cigaretta mennyisége is. A 14 évesnél idősebbek több mint fele dohányzott már élete folyamán, több mint tizedük pedig napi 1 doboznál is többet elpöfékel. A lakosság csaknem ötöde kénytelen lakó- vagy munkahelyén dohányfüstös környezetben tartózkodni naponta legalább egy órát, ami szintén növeli a szívbetegségek, a tüdő- és orrüregi rákok vagy a magzati károsodások kockázatát.

Az egészségfelmérésben megkérdezettek 40 százaléka dohányzik a dél-dunántúli régióban. Minden harmadik napi rendszerességgel. A legkevesebben a Közép-Dunántúlon gyújtanak rá -derül ki a KSH közzétett rövid ismertetőjéből.

Nézze meg melyik régióban mennyien dohányoznak!

 


A felmérést 2009 őszén végezte Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal az Európai Parlament és Tanács 1338/2008/EK rendelete alapján. Ez írta elő a lakossági kikérdezésen alapuló felmérés ötévenkénti végrehajtását a tagországokban, abból a célból, hogy rendelkezésre álljon a minimális statisztikai adatállomány.

Az interjú típusú felmérés a lakosság egészségi állapotáról, az életvitel jellemzőiről, az önellátással kapcsolatos korlátozottságról, valamint a testmozgásról, táplálkozásról, egészségkárosító szokásokról és az egészségügyi ellátórendszer igénybevételéről, illetve egyéb, az egészséget befolyásoló tényezőkről is képet adott.

A szeptember 15–október 30. közötti időszakban, 449 településen, 7000 fő megkérdezésével zajlott. A vizsgálat a 15 éves és idősebb, magánháztartásokban élő lakosságra terjed ki, így ebből az adatgyűjtésből az intézményekben élők - pl. öregek otthona, szociális intézmények, börtön - kimaradnak. A mintába került személyeket a jelzett időszakban kérdezőbiztosok keresik fel, és egy kérdőívet töltenek ki az egészségi állapotukról és az egészségügyi ellátórendszerrel kapcsolatos véleményükről. Az adatgyűjtésben való részvétel önkéntes.

Az adatszolgáltatásra kiválasztott személyeket névre szóló levélben kéri fel a KSH elnöke a felmérésben való részvételre. A kérdőív kitöltését követően minden válaszoló kisebb ajándékot kap, és részt vehet egy értékesebb nyereményekkel járó sorsoláson is.


Címkék: legtöbben, dél-dunántúl, régió, cigi, dohányzás, egészségügyi anyagok