A kormányváltást követõen húsz pályázatra több mint 4,5 milliárd forint támogatást ítélt meg - egészségügyi intézmények energetikai korszerűsítésére - a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében a klíma- és energiaügyi államtitkárság. Ebből a siófoki kórház-rendelőintézetnek közel félmilliárd, egészen pontosan 458 millió forint jutott.

Varga Ferenc, Siófok Város Kórház-Rendelőintézetének igazgató főorvosa a Kapospontnak elmondta, ez a harmadik pályázat, amelyet a közelmúltban elnyert az intézmény. Egy strukturális (a "belső betegutak" rövidítésére szolgáló) pályázat megvalósítása mellett igen fontosnak tartják a sürgősségi osztály kialakítását is, e két, összesen 3 milliárd forintos beruházás mellé kapták most a KEOP keretében a félmilliárd forintot. Az összegből az 1969-ben átadott épület teljes hőszigetelését végzik el, vonatkozik ez a tetőszerkezetre és a nyílászárók cseréjére egyaránt, s teljes mértékben korszerűsítik a kórház központi fűtését is. Rövid időn belül kiírják a közbeszerzési pályázatot, s mihelyt kiválasztják a beruházót, el is kezdődik a munka, amely az igazgató főorvos reményei szerint ez év végére be is fejeződik.

Az épületet tavaly klimatizálták, e mostani három beruházás megvalósítása után a siófoki kórház modernizálása befejeződik, minden tekintetben megfelel majd a korszerű betegellátás követelményeinek. A most elnyert pályázat jelentőségét mi sem jelzi jobban, mint az, hogy megvalósításától évi 9 ezer GJ (gigajoule) energiát spórolnának meg vele - ez a tervek szerint 74 százalékos megtakarítást jelent.

Címkék: KEOP-pályázat, kórház-rendelőintézet, hőszigetelés, Varga Ferenc, Siófok, egészségügyi anyagok