Egy kaposvári élemiszer nagykereskedés raktárában az ellenőrök nagy mennyiségű, mintegy 80 tonnányi, jelöletlen zsákba csomagolt „sós ízű fehér anyagot” találtak. Mint azt korábban megírtuk, a raklapokon legfelül elhelyezett zsákokon a Zahar felirat szerepelt, ami románul cukrot jelent.

cukor2

Az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság különösen nagy tételt érintő jogsértésként kezelte az ügyet. A helyszínen talált tételeket további intézkedésig zárolták. Az ügyben a Nemzeti Adóhivatal további nyomozást folytat.

cukor1


A tavaszi, kiemelt, 3 hetes élelmiszerlánc ellenőrzés az ünnepkörhöz kötődő sajátságokra figyelemmel – a hús- és húskészítmény előállítókra, vágóhidakra, tojáscsomagolókra, édesipari létesítményekre terjedt ki. Feleannyi szabálysértést találtak az ellenőrök, mint tavaly. A feketegazdaságból származó élelmiszer is kevesebb. És a kiszabott bírság is csökkent.

Az ellenőrzési időszak első hetében az előállítók és nagykereskedelmi egységek, az ünnephez közeledve az áruház láncok és egyéb kiskereskedelmi tevékenységet folytató élelmiszer-vállalkozások kerültek az ellenőrzések középpontjába.

A végleges megyei adatok alapján a revizorok 126 ellenőrzést végeztek az említett élelmiszer előállító és forgalmazó helyeken. 9 hús-, húskészítmény előállítónál, 4 édesipari cégnél, továbbá 7 egyéb előállítónál (ide tartoznak a tojáscsomagolók is!) ellenőriztek. A forgalmazóknál pedig többek között 6 esetben nagykereskedelmi raktárt, elosztó központot, illetve  8 hipermarketet vizsgáltak meg. Az ellenőrzéseken kiemelt figyelmet fordítottak a húsvéti ünnephez tartozó nyers, pácolt, füstölt és főtt húskészítményekre, az édesipari termékekre, a tojásra illetve a bárány és nyúlszállításokra.

A kevesebb jogsértés miatt ritkábban is bírságoltak az ellenőrök is: Míg 2010 hasonló időszakában az összes ellenőrzés 20 százalékában szabtak ki valamilyen szankciót, addig idén ez az arány 10 százalékra csökkent. A feltárt hiányosságok miatt 12 esetben figyelmeztetést, 1 esetben pedig bírságot szabtak ki a kollégák 50.000 Ft összegben.

Az ellenőrök leggyakrabban – az esetek 5,5%-ában – higiéniai hiányosságokat találtak (padozat-, illetve csempehiány, korrodálódott eszközök, stb.), 3,2%-ban tártak fel engedély nélküli forgalmazói tevékenységet (kistermelői engedélyek hiánya) míg az élelmiszerek nyomon követhetőségének hiányosságait 1 esetben tapasztalták.

A szakemberek összesen 1556 élelmiszer tételt vizsgáltak meg, melyeknek 0,4%-át kellett kivonni a forgalomból főként jelölési hibák, illetve engedély nélküli forgalmazás miatt.

12 bárány és nyúl szállítmányt (2022 db szállított állat) is megvizsgáltak a hatósági állatorvosok, jogsértést nem tapasztaltak - összegezte az eredményeket mai sajtótéjékoztatóján a Somogy Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottaj, Juhász Tibor, és az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság igazgatója, Dr. Tóth Szabolcs.



Címkék: por, fogtak, raktár, fehér, élelmiszer, Kaposvár, egészségügyi anyagok