Az egészségügyért felelős államtitkárság tavaly óta dolgozik az egészségügyi szakmai kollégiumok rendszerének átalakításán, oly módon, hogy a korábbiaknál kisebb létszámú, rugalmasabb és hatékonyabb szervezetet állítson fel. Ennek legfontosabb állomása megtörtént, az új rendszer kétszintűvé válik. Az első, az operatív szintet a 180 tagú szakmai kollégium képezi, ezen belül tagozatok jöttek létre, hatvan szakterületen, egyenként 3-3 fős létszámmal. Ezek személyi összetételét tette közzé tegnap Szócska Miklós államtitkár. A tagozatok fő feladata a jogszabály- és egyéb szakmai tervezetek véleményezése, valamint koncepcióalkotás az adott szakterület stratégiai kérdéseiről.

E három-három főből állő grémiumok közül a kaposvári orvosok közül az "Oxyológia – sürgősségi orvostan, toxikológia, honvéd és katasztrófa orvostan" tagozatba Varga Csabát, a "Fog- és szájbetegségek" tagozatba Herczeg Olgát, a "Geriátria és krónikus ellátás" tagozatba pedig Ádám Ildikót választotta be az egészségügyért felelős államtitkár.

A második, elsősorban szabályokat alkotó szintet a szakmai kollégiumi tanácsok alkotják, amelyek ugyancsak hatvan szakterületen, egyenként 5-15 fő közötti létszámmal jönnek létre.

Az államtitkár által kijelölt és a szakmai szervezetek által delegált személyek megbízatása egyaránt négy évre szól, de mindannyian visszahívhatók.

Kapcsolódó anyagok

Címkék: Herczeg Olga, tanácsadó testület, Szócska Miklós, Ádám Ildikó, Varga Csaba, egészségügyi anyagok