A Tisztelt Ház 271 igen szavazattal, 37 ellenében és 14 tartózkodással módosította a nemdohányzók védelméről szóló törvényt. A törvénymódosítás értelmében 2012. január elsejétől tilos a dohányzás közforgalmú intézményekben - így a többi között a szórakozó- és vendéglátóhelyeken -, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban, a játszótereken, valamint a megállóhelyek és a játszóterek ötméteres környezetében.

A dohányzási tilalom betartását az ÁNTSZ ellenőrzi, megsértése esetén egészségvédelmi bírságot vagy helyszíni bírságot szab ki. Az előbbi összege 20 és 50 ezer forint közötti, az utóbbi legfeljebb 30 ezer forint lehet - magánszemélyek esetében. A dohányosok negyedéves haladékot kapnak, így csak a törvény hatályba lépése után három hónappal, április elsejétől lehet büntetni őket. A helyi önkormányzatok pedig további közterületeken is megtilthatják a dohányzást. Ismeretes, hogy Zamárdi képviselőtestülete nemrégiben megszavazta, hogy két kilométer hosszú strandjukon tilos lesz a dohányzás, azt ezt megszegőket pedig akár 30 ezer forintos bírsággal is sújthatják.

Fontos változás, hogy nem jelölhető ki dohányzóhely ezután a közforgalmú intézmények és a munkahelyek zárt légterű helyiségeiben, valamint a vonatokon sem, így megszűnnek a dohányzókocsik. Dohányzóhelyet csak szabad levegőn, a bejárattól öt méterre lehet kijelölni, kivéve azokat a vendéglátóhelyeket, ahol erre kizárólag közvetlenül a bejárat előtt van lehetőség. Továbbra is rá lehet gyújtani azonban szabadtéri szórakozóhelyeken és a kerthelyiségekben.

A Fidesz szerint gyakorlatilag semmilyen gazdasági hátrány nem éri a vendéglátóipart a törvény miatt. Heintz Tamás, a Fidesz kaposvári országgyűlési képviselője, a javaslat egyik előterjesztője a parlamenti szavazás után elmondta: a jogszabály annak a megelőző szemléletnek az első mérföldköve, amely a jövőben a népegészségügyi program lényegévé kell, hogy váljon. Kitért arra is, hogy korábban ő maga is láncdohányos volt, de körülbelül egy hónapja már "megvan a cigaretta nélkül".




Címkék: parlamenti szavazás, nemdohányzók, New York, Heintz Tamás, Zamárdi, egészségügyi anyagok