A mosdósi pollencsapdában a nyír virágporából regisztrálták a legtöbbet, de négyszeresére emelkedett a tölgy pollenszáma is.

Az allergiások tünetei erősödtek. Somogyban minden harmadik ember érzékeny valamilyen pollenre. A mogyoró és az éger elvirágzott, most a tiszafa, a nyárfa, a nyírfa és a tölgy borult virágba két héttel korábban mint szokott.


Tóth István, növényvédelmi szakmérnök szerint szinte leszorította a természetet a hideg hűvös idő, erre hirtelen jött a meleg, ami kirobbantotta. Mosdóson a héten már piros jelzésű pollen-koncentrációt mérték. A nyír virágporából regisztrálták a legtöbbet a somogyi csapdában. Négyszeresére emelkedett a tölgy pollenszáma is. A megyében minden harmadik ember érzékeny valamelyik növényre.

pollen

Orsós Józsefné azt mondja: ő a platánfákra érzékeny. Némethné Bodnár Ildikó pedig a nyírfára, a mogyoróra és ezekre a koraiakra, úgyhogy egész májusig orrsprével él.A magas pollenszám miatt a tünetek is erősödtek. Klenovics Imréné azt mondja: legalább 10-15 tüsszentés és utána folyik az ember orra mint a vízcsap.


Egy erős pollenszezonnál, még az enyhébb betegek is erős tüneteket produkálnak. A tüdőgyógyász azt mondja: a környezetszennyezés miatt is több az allergiás. Dr. Berta Gyula, tüdőgyógyász, allergológus szerint a por, füst és a dohányzás a legfőbb ok. A dohányzó anyáknak háromszor olyan gyakran születnek allergiás gyerekeik, mint a nem dohányzóknak.
Hamarosan a pázsitfüvek is elkezdenek virágozni, amely újabb kellemetlenségeket okoz az allergiásoknak.

Címkék: viszketés, mogyoró, fűz, pollen, beteg, orvos, egészségügyi anyagok