A megyei önkormányzat erről egy tanulmányt készíttetett, amelyet ma mutattak be a megyeházán a települések és az intézmények vezetőinek.

Csökkenő lakosságszám, idősödő népesség, orvoshiány, felesleges párhuzamosságok az egészségügyben. A megoldás sürgős feladata azoknak a szakembereknek, politikusoknak, akik felelősek a lakosság egészségügyi ellátásáért, hangzott el a beszámolón.

Azt kell összegezni, milyen szolgáltatók vannak jelenleg, mely ellátások mekkora távolságból érhetők el, vannak-e hiányok például a mentésben, a sürgősségi ellátásban. Meg kell vizsgálni, hogy a krónikus betegek gondozási útvonalai hogyan alakulnak, s azt is, hogy a komplex, magas technikai felszereltséget igénylő ellátásokra hova kell majd fordulni. Ezekből a tapasztalatokból határozhatók meg a kitörési pontok, amelyek fejlesztése alapvető fontosságú a minőségi egészségügyi ellátás érdekében.

- A Pannon modell ugyan ellentmond a jelenlegi kormányzati törekvéseknek, de kitalálói bíznak abban, hogy észszerűségéről sikerül meggyőzni a döntéshozókat - mondotta a rendezvényen Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke. A dilemma az, hogy milyen irányt vegyen Somogyország. Csatlakozzon-e a már meglévő statisztikai régióhoz, ami egyfajta területfejlesztési feladatot látott el az elmúlt években, vagy egy másik irányba induljon el. Jelenleg ott tartunk, hogy e másik irány a Veszprém-Somogy tengely, melyet a nyaranta plusz egymilliós turistát, vendéget fogadó Balaton ellátása miatt gondoltuk ki, hangsúlyozta.

Az egészségügyben egyelőre több pénz nem lesz, tehát a meglévőt kell jól felhasználni, mondják a szakemberek. A végleges terv a nyár közepére várható, ezt követően fogadhatja el a megyei közgyűlés. Ha az ötletre rábólint a szakállamtitkár is, akkor már jövőre elindulhatnak a változások.

Címkék: komplex ellátás, kórházak, Somogy-Veszprém tengely, Gerencsér Attila, régió, egészségügyi anyagok