A polgári pert a kaposvári és a nagyatádi kórház közösen indította, mert szerintük az ÁNTSZ jogsértő módon döntött úgy tavaly, hogy a négy somogyi település lakói ne a kaposvári és a nagyatádi, hanem a közeli Zala megyei város kórházához kerüljenek.

A Somogy megyei Pogányszentpéter, Iharos, Iharosberény és Inke önkormányzatának kezdeményezésére első fokon az ÁNTSZ Nyugat-dunántúli Intézete a fekvő- és járóbeteg-ellátást érintően, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal azonban - a szükséges nyilvántartások hiánya miatt ideiglenesen - csak a fekvőbeteg-ellátásra vonatkozóan döntött úgy, hogy az érintett települések lakói Nagykanizsa ellátási körzetéhez tartozzanak. A két somogyi kórház szerint azonban - jogszabálysértő módon - velük senki nem egyeztetett a döntés előtt.

A bíró a felperesek keresetének elutasításáról hozott ítélet indoklásában hangsúlyozta: valóban jogszabálysértően járt el az ÁNTSZ a döntésének meghozatalakor, de a határozatot azért nem helyezte hatályon kívül, mert az egyeztetések elmaradása "érdemben nem hatott az ügyre". Ezért döntött úgy, hogy a négy község lakosai a több mint 30 éves gyakorlatnak megfelelően ismét a zalai kórházhoz tartozzanak. A somogyi betegek nagykanizsai ellátásának évtizedes gyakorlatával akkor kellett szakítania a Kanizsai Dorottya Kórháznak, amikor az ellátási rendszer 2007-es átszervezése után már nem finanszírozták az intézménybe járó somogyi páciensek kezelési költségeit.

A nagyatádi kórház ügyvezető igazgatója, dr. Baksai István addig nem kívánja részetesen értékelni a bíróság döntését, amíg a jogerős ítéletet kézhez nem kapják. A Kapospont kérdésére, mely szerint mennyiben befolyásolja közel négyezer beteg "elvesztése" az intézmény további finanszírozását, azt válaszolta, hogy az még további tárgyalások függvénye, s függ az országos finanszírozási rendszer tervezett átalakításától is. Ugyanakkor aggályosnak tartotta, hogy a nagykanizsai kórházban több szakrendelés hiányzik - példaként az idegsebészetet említette -, azaz előfordulhat, hogy a somogyiakat Nagykanizsán diagnosztizálják, de kezelésre mégis Kaposvárra kell utazniuk.

A bíróság ezzel szemben a helyzetet úgy értelmezte, hogy a négy település mintegy négyezer lakójának érdekei a döntők, nem pedig az, hogy az egyes kórházak milyen ellátási szintet biztosítanak. A somogyi falvak polgárai ugyanis sokkal kisebb költséggel és rövidebb idő alatt jutnak el akár betegként, akár hozzátartozóként a nagykanizsai egészségügyi intézménybe, mint Kaposvárra vagy Nagyatádra.

A négy falu csaknem négyezer lakója örül az ítéletnek, s abban bíznak, hogy hamarosan a járóbeteg-ellátás is átkerül a nagykanizsai intézményhez.

Címkék: kórházper, Inke, Nagykanizsa, Iharosberény, Nagyatád, egészségügyi anyagok