A benzinár emelkedése miatt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium 200 millió forintos gyorssegélyt nyújtott a működésképtelenség szélére sodródott betegszállítóknak és mentőknek.

A somogyi betegszállításban oroszlánrészt vállaló, Pannon Mentők Nonprofit Közhasznú Kft. is kapott a pénzből. A szállítók ügyvezető igazgatója, Bődör József a Kapospontnak elmondta: ez két forinttal járul hozzá a benzin költséghez kilométerenként. Pedig ennek többszörösére emelkedett az üzemanyag. 2-3 hónapra oldja csak meg a gondjaikat. Utána ismét a kormányhoz fordulhatnak segítségért. Innentől pedig újra kell gondolni a betegszállítást. A rendszer ugyanis veszélybe kerülhet. 1.5-2 millió forinttal kevesebből gazdálkodnak, mint korábban. Ráadásul az éjszakai ügyeletért sem kapnak plusz pénzt. Áfát nem igényelhetnek vissza, és az autópálya matricát is nekik kell fizetni.

A Pannon Mentők Nonprofit Közhasznú Kft. 15 autója évente 210 ezer beteget szállít. A művese és sugár kezeléses betegeket naponta. Évente 2.5 millió kilométert tesznek meg. A betegszállítás 60 százalákát végzik a megyében. Központi költségvetésüket pályázati pénzekkel pótolják. Tartják magukat és segítenek, mert ez a dolguk, mondja Bődör József. Azt nem tudni meddig. Szekszárdon és Győrben már beadta a kulcsot két betegszállító cég.

A helyzet megoldására a Betegszállítók Országos Szövetsége tárgyalásokat folytat a kormányzat illetékeseivel.

Címkék: Mentők, veszélybe, csőd, Pannon, segély, egészségügyi anyagok