Magyarországon az asztmás megbetegedés a gyermekek 4-6%-át, a szénanátha 15-20%-át érinti. Az allergia kialakulását szinte lehetetlen megelőzni, ha a hajlam megvan bennünk. Ha már ismerjük a kiváltó allergént, akkor meg lehet próbálni távol tartani, így a tünetek nem, vagy csak egész enyhe formában jelentkeznek. Az allergiás tünetek kor szerint megoszlanak.

Csecsemőkorban főleg az ételallergia okoz problémát, elsősorban a tejallergia, ami bőrelváltozásokban, hasmenésben, légúti tünetekben, fulladásban nyilvánulhat meg. Ha ismert a család allergiára való hajlama, érdemes a gyermeket sokáig szoptatni, és ha szükséges, tehéntej helyett hypoallergén, vagy teljesen tejmentes tápszerrel táplálni.

A légúti allergiák 2-3 éves korban jelennek meg, leggyakoribb a háziporatka, az állati szőr, a toll és a penészgomba allergia. Ilyenkor köhögés, fulladás jelentkezik, főleg az éjszakai és hajnali órákban. 6-7 éves korban jellemző a szénanátha, a kötőhártyagyulladás, amelyekért a pollenek tehetők felelőssé.

Természetesen minden szülő felteszi a kérdést, hogy mit tehet, hogy gyermekénél megelőzze az allergia kialakulását. A legegyszerűbb az lenne, ha a pollent elkerülnék, de ez lehetetlen, mert a pollenek a szél útján mindenhová eljutnak. A tünetek megelőzésének és csökkentésének legfontosabb szabályai:

1. A pollenallergiás gyermek ne töltsön hosszabb időt a szabadban a virágzás idején. A szabadban való sportolás, futás fokozhatja a tüneteket.
2. A lakásban a szellőztetés, pollenszűrőn keresztül ajánlott.
3. Utazáskor a kocsiban használjanak pollenszűrőt, zárt ablakkal közlekedjenek.
4. Szabadban való tartózkodás után hajat kell mosni. A hajba került virág- porszemeket a gyermek éjszaka belélegezheti, s ezek tüneteket válthatnak ki.
5. A nyaralást olyan helyre tervezzék, ahol csak igen kis mértékben találhatók az adott pollenek: tengerpart, magas hegységek.
6. A pollenallergiások kezdjék el időben szedni gyógyszereiket, hogy súlyosabb tünetek ne alakuljanak ki és ne jelentkezzenek a késői gyulladásos elváltozások.
7. Világszerte és hazánkban is pollencsapdával és mikroszkópos vizsgálattal elemzik a pollenek koncentrációját. Utazás előtt célszerű tájékozódni az adott területen kiadott pollenjelentésekből.

Címkék: pollenek, hajlam, szénanátha, megelőzés, allergia, egészségügyi anyagok