A levél szerint három alkalommal a Kaposi Mór Oktató Kórházban történt bántalmazás, egyszer pedig a Marcali kórházban.

Marcaliban egy éjszakai ügyeletben lévő ápolónőt kézzel bántalmazott egy férfi beteg. Az esetek nem egyediek. Talán ezért is van, hogy tavaly december óta valamennyi egészségügyi dolgozó közfeladatot ellátó személynek minősül, így aki a feladatát ellátó egészségügyi dolgozót erőszakkal vagy fenyegetéssel akadályozza, esetleg bántalmazza, bűntettet követ el, amiért három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Azonban ettől az egészségügyi dolgozók még nem érzik magukat biztonságban.

Egy korábban kaposvári, jelenleg Budapesten élő férfi anonymitást kérve a Kapospontnak a következőt mesélte: " CT-s területen dolgoztam Budapest mellett egy kórházban. Mivel a fizetésem nem volt elég így plusz munkaként mentőasszisztensi munkát vállaltam. Amíg mentősként dolgoztam többször is az életemet féltettem. Nem vagyok sem ijedős, sem apró termetű 192 centimmel és 80kilómmal nem szoktak konfrontáció esetén félvállról venni az emberek, de elmesélek egy "érdekes" esetet. Egy beteghez hívtak minket. Amikor megkaptuk a helyszínnel és beteggel kapcsolatos információkat már egyértelművé vált, hogy egy romák lakta városrészbe kell mennünk. Félreértés ne essék nem általánosítani akarok, egy adott esetet mesélek el. De visszatérve a történethez, kiértünk és a mentőorvos illetve számomra is nyilvánvaló volt, hogy a 75 éves betegnek többek között a kiszáradás az egyik legfőbb problémája. Bekötöttük az infúziót, elláttuk a beteget. Közben bejött még egy hívás a bácsi állapota nem volt annyira akut, mint a másik betegé akihez hívtak minket, ezért ott hagytuk hadd csöpögjön le a palack és aztán visszamegyünk érte gondoltuk.Nos mint később kiderült, ez nem volt jó ötlet. Az egész család nekünk esett. A mentő orvos egy küzdő sportokban jártas szintén jól megtermett férfi volt, de őszintén megmondom ha a mentő sofőr nem rohan be az oxigén palackkal hadonászva lehet, alaposan helyben hagyott volna minket a feldühödött família. Így szerencsére ki tudtunk törni és elmenekülni a helyszínről. Sajnos ez nem egyedül álló eset és természetesen nem csak romákkal fordul elő. Többször is éreztem úgy,hogy veszélyben van az életem. Manapság ismét egy vidéki kórházban dolgozom. Ez nyugisabb és nem kell a beteg vagy adott esetben az erőszakos rokon elől menekülni."

Az egészségügyi dolgozók védelme továbbra sem megoldott kérdés. A törvényi szabályozás már megtörtént, de a fehér köpeny mellé nem jár önvédelmi fegyver, sem pedig önvédelmi oktatás.

A kapcsolódó anyagra kattintva megtekintheti a teljes országos listát.

Kapcsolódó anyagok

Címkék: agresszió, bántalmazás, orvos, egészségügy, beteg, egészségügyi anyagok