Dr. Éger István hangsúlyozta: csak olyan átalakítást tudnak elfogadni, amely megadott, értelmes egészségügyi cél érdekében a beteg érdekében történik. A Magyar Orvosi Kamara elnöke az áprilistól kötelező kamarai tagság fontosságáról tartott fórumot.

Somogyban csaknem 650 tagja van a kamarának, 300 új tagra számítanak. A háziorvosi praxisok megvásárlásának rendezését tartja még égető problémának Éger István. Úgy véli: biztosítani kellene, hogy az ilyen vásárlások az adóból leírhatóak legyenek, és sürgősen javítani kellene a praxisok finanszírozásán is. Az alapellátás javítása anyagilag a leghatékonyabb lépés, relatíve a legolcsóbb – hangsúlyozta.

Jelenleg hat háziorvosi praxis betöltetlen Somogyban. Három vegyes körzet: Berzencén, Babócsán és Lakócsán, valamint három gyermekorvosi körzet: Kaposváron, Ságváron és Lábodon. A megyei kamara elnöke szerint egy központi forrást kellene biztosítani a praxisok megvásárlásához. Dr. Andrásofszky Zsolt azt mondta: volt korábban egy terv, hogy legyen a praxisokra póluspénz, bázispénz, amiből ha valaki vásárolni vagy működtetni akarna egy praxist, abból kedvezményes kölcsönt kérhessen.

Cseke Borbála 30 éve háziorvos Kaposváron. Szerinte nem csak a praxisvásárlás okoz gondot a fiatal orvosoknak, ugyanis kártyapénz is évek óta nem változott. azt mondja: 12 éve ugyanaz az egy pontra jutó forintösszeg, Ebből nem lehet egy praxist fenntartani. Nem lehet tisztességes béreket fizetni, még ha az önkormányzat műszerekkel és épülettel segít is. Mire egy fiatal orvos bedolgozza magát a praxisba, az legalább 10 év.

A pénteki fórumon az is elhangzott: az orvosoknak is életpályamodellre lenne szükségük.

Címkék: finanszírozás, életpálya, praxis, kamara, fórum, egészségügyi anyagok