Virágzik a mogyoró és a nyírfa is. A tiszafa is ontja magából a polleneket. Az országban a Dél-Dunántúlon kezdődött legkorábban a pollenszezon. A januári meleg miatt idén jó két héttel korábban kezdtek virágoznak a fák és a bokrok.

A rendelőkben 30%-kal emelkedett a betegek száma az elmúlt héten. A Kaposi Mór Oktató Kórház osztályvezető főorvosa, Major Tamás azt mondja: most az elmúlt héten tapasztalt melegedés meghozta a rendelőbe a betegeket, úgyhogy a keddi szakrendeléskor minden második beteg, szinte minden beteg allergiás panaszokkal jelentkezetett. Ez lehetett szénanátha valamint korábbi aszmás tünetek felvirágzása.


Somogyban egyébként minden harmadik ember érzékeny valamilyen pollenre. Nekik mindenképpen ajánlott a rendszeres vizsgálat, ugyanis könnyen kialakulhat az allergiából asztma.


A szakemberek azt javasolják: a tavasz kezdetekor mindenkinek érdemes allergia tesztet elvégeztetnie, a vizsgálat fájdalommentes és mindössze 5 perc kell ahhoz, hogy megtudjuk mire vagyunk allergiásak. Kalmár Gábor Ferencné négy éve küzd az allergiával. Kontrollra érkezett a kórházba, mert erősödtek a tünetei. Rohamszerű köhögés, légszomj, nem kapott levegőt, a napi rutin feladat megoldása is problémát jelentett.

Az országban 20 helyen működik pollencsapda. Mosdóson több éve üzemel már ilyen berendezés, amely 70 kilométer sugarú körből gyűjteni az adatokat. Az adatokat az ÁNTSZ központjában értékelik. Ennek segítségével hétről hétre figyelik a levegő szennyezettségét. Ahogyan melegszik az idő, úgy növekszik a pollenek és az allergiások száma is.

Címkék: fűz, viszketés, mogyoró, pollen, orvos, beteg, egészségügyi anyagok