A Pannon Egészségügyi Társulást létrehozó Veszprém, Fejér és Somogy megye több lépcsőből álló tervet tettek le az egészségügyi kormányzat asztalára. A modell eredményeként összehangolnák, és így hatékonyabbá tennék az intézmények működését. A három megye egészségügyi intézményei 1,2 millió állandó lakost, a nyári időszakban 2 millió embert látnak el. Ez már olyan nagyságrend, amelynél már jól szervezhetők az ideális betegutak. Az intézmények összevonnák a logisztikai és beszerzési tevékenységet, közös, egységes uniós fejlesztéseket céloznának meg. Ez jelentős megtakarítást eredményezne.

Rácz Jenő, a Csolnoky Ferenc Veszprém Megyei Kórház főigazgatója. A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint az intézmények egymagukban nem képesek megoldani a problémákat. Hozzátette: nem akarnak intézményeket megszüntetni, csak közösen szeretnék ellátni a feladatokat, a feladatokat a beszerzéstől a betegutak szervezésén át a gyógyításig ésszerűen osszák el. Egyébként ez megfelel a kormányzat által megalkotott Semmelweis-terv alapelveivel is, szakmai kérdésekben teljes az egyetértés. Amiben eltérés van, az az integrációs egységek földrajzi határainak meghúzása. A lehetőségekben egyébként az is benne van, hogy később öt megyére terjeszthetnék ki a modellt, Baranya és Tolna is csatlakozna.

Baranya csatlakozása egyelőre még nem reális elképzelés, ott ugyanis nem aratott osztatlan sikert a modell. Vetélytársat látnak a három megye összefogásában.

Repa Imre, a Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója a lapnak hangsúlyozta, hogy nincs vetélkedés Péccsel, senki nem kíván új orvosi egyetemet létrehozni. A Pannon-modell nem Pécs ellen, nem valami ellen, hanem valamiért jött létre: a betegekért. Ráadásul megoldást jelentene a Balaton-régió egészségügyi ellátásának problémáira is. A Semmelweis-terv szerint Somogy megyét két külön nagytérséghez sorolnák – remélhetően ezt az egészségügyi kormányzat felülvizsgálja majd.

Csernavölgyi István, a székesfehérvári kórház főigazgatója úgy fogalmazott: Fejér megyének egyenlő esélyeket kívánnak biztosítani az egészségügyi ellátásban. Hozzátette: végső célként szeretnék elérni a fejkvóta alapú finanszírozást.

Címkék: Semmelweis-terv, betegutak, Pannon-modell, hatékony, vita, egészségügyi anyagok