Az ingyenesen felkereshető, speciális szűrőkamion és „legénysége" 2010-ben 144 helyszínen – fesztiválokon, falunapokon, más rendezvényeken - csaknem félmillió általános egészségügyi vizsgálatot végzett önként jelentkezőkön. Meglepő, hogy az ország középső részén élők egészsége átlagos, se nem rossz, se nem jó.

Még 9 évig tart a szűrőprogram, amelynek célja a magyarok egészségügyi állapotának felmérése és javítása. Idén 150-160 helyszínnel, naponta 200 vizsgálattal számolnak.
A kamionban 24-féle ingyenes szűrés lehetséges a szív- és érrendszeri vizsgálattól a koleszterinszint-mérésen át a csontritkulás-vizsgálatig.      

Az ezek alapján kirajzolódó kép szerint a dohányosok aránya Szabolcs-Szatmár-Beregben a legmagasabb, Baranyában viszont csak tizedannyian füstölnek - legalábbis a vizsgálatra jelentkezettek közül. Az átlagos testtömeg és a koleszterinszint is Baranyában mutatkozott a legalacsonyabbnak, utóbbi Somogyban a legmagasabbnak, ahol - Hajdú-Bihar mellett - a legnagyobb átlagos haskörfogatot és a legkisebb átlagos testmagasságot is regisztrálták. A legsúlyosabb egyéniségek ugyanakkor Tolnában vetették magukat vizsgálat alá.

A szűréseken részt vevők csaknem felére egyébként elmondható, hogy ha nem kezelteti magát, akkor néhány év múlva szívinfarktus vagy stroke fenyegetheti. A  megvizsgáltak 55 százalékának magas a vérnyomása, 70 százalékuk túlsúlyos. A megkérdezettek 25 százaléka dohányzik.  Ezeken az elrettentő adatokon azonban nem igazán lehet meglepődni, annál inkább javítani  - hangzott el a program idei szezonnyitóján.

Forrás: Blikk

szűrés


Egy kis somogyi statisztika


A somogyi férfiak..


A férfiak születéskor várható élettartama Szabolcs megye mellett Somogyban a legrosszabb az országban /68 év/. Budapesten négy, Veszprém megyében 3 évvel élnek tovább a férfiak, mint nálunk. Az unió országaihoz képest pedig 8 évvel korábban halnak meg Somogyban az emberek.

Különbség a két nem között..

Somogyban csaknem 9 évvel élik túl a nők a férfiakat. Ez a megyék között Szabolcs mellett a legnagyobb különbség a nők és a férfiak születéskor várható átlagos élettartamában. A fővárosban mindkét nemnél az országosnál kedvezőbben, Somogyban pedig az egyik legkedvezőtlenebbül alakul a várható élettartam.

A város előny…

Statisztikai elemzők szerint a városiak előnyt élveznek a falvakban élőkkel szemben. A születéskor várható átlagos élettartamnál ugyanis mindkét  nem esetében igaz, hogy minél kisebb egy település, annál kedvezőtlenebb a halandóság és alacsonyabb a várható élettartam.

A somogyi kis és zsáktelepülések polgármesterei szerint a családok egy része segélyből és rövid ideig tartó közcélú munkából él. Azt mondják: a válság megviseli az embereket. És főként a családfőket.

Az adatok szerint a legjobb életfeltételek az ötven és százezer lélekszám közötti városokban érhetők el, mivel mindkét nem esetében itt a legmagasabb a születéskori várható élettartam, a nőknél 1,1, a férfiaknál 1,3 évvel meghaladva az országos átlagot.

Miért rosszak a somogyi mutatók?

Somogy megyében sok a kis-és zsáktelepülés- mondja Szabó János szociológus. Aki szerint a megye gazdasági és szociális helyzetéből is fakad a rossz halandósági mutató. Somogy gyakorlatilag a rendszerváltás óta egy leszakadó megye, annak mindenfajta következményeivel, a fizetésbeli különbségekkel, munkanélküliséggel. És az ebből fakadó életmódbeli nehézségekkel. Az egyik oka ez a férfiak korai halálának.

A másik pedig: egészségtudatosabb magatartásra lenne szükség, ami összefüggésben van gyakorlatilag a család anyagi, de iskolázottsági helyzetével is. Az ország megyéi között az ötödik legrosszabb helyen állunk a halálozási statisztikában. A legtöbben Békésben halnak meg. A legkevesebb halálozás pedig Pest megyében jut ezer lakosra. A somogyi lakosok 60 százaléka a keringési rendszer, a szív és agyér betegségek következtében hal meg –tette hozzá a szakember.

A szociológus szerint ha továbbra is magasak maradnak a megyében a halálozási mutatók, a születési statisztikák pedig alacsonyak, akkor csökken az aktív korúak száma. Az elöregedés pedig kedvezőtlenül hat a gazdaságra, az egészségügyre, a szociális és oktatási rendszerre is.

Harminc év alatt 30 ezerrel csökkent Somogy népessége. Ez Siófok teljes lakossága.

Címkék: köpcös, pocakos, szűrés, statisztika, halál, egészségügyi anyagok