Jól esik a cigi ebéd után...a kávéhoz...egy beszélgetéshez - mondják a dohányosok. Aki nem szívja, az pedig elviseli. Most még. A kormány azonban szinte mindenhol megtiltaná a füstölést júniustól. Se vendéglátó helyen, se kerthelyiségben, se intézményekben, se közterületen nem lehetne rágyújtani.

Van, aki azt mondja: helyesli a szigort. Zavarja a füst, vendéglátóhelyen, étkezés közben és a közterületen is. Van, aki viszont úgy véli: túlzó a szabályozás, szükség van olyan vendéglátóhelyekre, ahol rá lehet gyújtani, és olyanokra is, ahol nem.

Enyhébb szabályozásban bízik a vendéglátósok érdekképviselete is. Az ügyvezető társelnök szerint a dohányosok kitiltásával főleg a kiskocsmák kerülnek veszélyben. Kertész Rezső szerint a vendégkört lecserélni nem lehet, a vendéglátósoknak ehhez kell alkalmazkodni. Ők azt prognosztizálják, hogy ezen intézkedés hatására, főleg a gyors bevezetés miatt, munkahelyek fognak elveszni, a forgalom lényegesen csökken majd.

Dr. Kuczkó Éva tüdőgyógyász viszont azt mondja: Somogyban csaknem 10 ezer tüdőbeteget kezelnek. Többségük a dohányzás miatt lett beteg.

Szörényiné Ványi Gabriella, a Kaposi Mór Oktató Kórház prevenciós és egészségfejlesztési irodájának vezetője úgy véli: minél előbb abbahagyja valaki a dohányzást, annál nagyobb esély van arra, hogy csökkenjenek a kockázatok, legyen szó akár a tüdőrákról vagy a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásáról.

Jó példát szeretne mutatni a törvényjavaslat egyik előterjesztője. Heintz Tamás csütörtökön vizsgálatra érkezett a kaposvári tüdőgondozóba. Hosszú évek után letette a cigarettát. Azt mondja: az új törvény nem a nemdohányzókat, hanem a dohányosokat védi. A cél az, hogy csökkenjen a dohányzók száma, az elszívott cigaretták száma és növekedjen a magyarországi átlagos élettartam és csökkenjen a halandóság.

A törvényjavaslatot egy módosító indítvánnyal egészítik ki. Jövő héten tárgyalnak arról, hogy kiskorú mellett autóban se lehessen rágyújtani.

 

Címkék: törvényjavaslat, dohányzás, tilalom, vizsgálat, egészségügyi anyagok