A méhnyakrák az egyik leggyakoribb halálozási ok a nők körében. Magyarországon 3,5-szer többen vesztik életüket emiatt, mint az Európai Unió más országaiban. Pedig a megbetegedések hátterében álló HPV vírus ellen ma már van védőoltás. A 3  vakcinából álló sorozat azonban több, mint 50 ezer forintba kerül, mivel nem részesül társadalombiztosítási támogatásban.

A jövő generációk egészségéért felelősséget érezve döntött úgy Kaposvár városa 2008-ban, hogy minden, az adott évben 13. életévét betöltő kaposvári leánygyermek részére jelentős anyagi támogatást biztosít a méhnyakrák elleni védőoltáshoz – hangsúlyozta Szita Károly - idén 4 millió forintot különítettünk el erre a célra. A legrászorultabb családoknak így csupán 1500 forintot kell majd fizetniük.

A polgármester erről szóló tájékoztató levelét a napokban kézbesítik az érintett családoknak. A város olyan támogatási rendszert dolgozott ki, amelyben minden kaposvári lánygyermek családja jövedelemtől függően anyagi segítséget kap, a háziorvosok pedig ingyen adják be a vakcinát.

Az elmúlt években több, mint félezer kaposvári lány kapta meg az életet mentő védőoltást az önkormányzat támogatásával.



Címkék: méhnyakrák, védőoltás, egészségügyi anyagok