Jónéhányan nem jutnak hozzá szükséges gyógyszereikhez a patikákban. Sokszor több gyógyszertárat is meg kell járniuk, mire megkapják a medicinát A kisebb patikák ugyanis nem mernek rendelni. Attól félnek, hogy nem tudják eladni a készítményt. A gyógyszerészek azt mondják, nem éri meg nekik kockáztatni. Még egy egymillió forintos gyógyszer után is csak 850 forint a hasznuk.

Major Jenő, a kaposvári Korona Patika tulajdonosa szerint senki nem meri a drága készítményeket bekészletezni, mert ha ottmarad és lejár az 500 ezer, vagy egymillió forintos különleges gyógyszer, az nagy veszteség.

Pedig sok a beteg, sok pénzt költenek gyógyszerre. A patikák mégis arról beszélnek, hogy egyre nehezebben tudnak megélni. A szocialista kormány 2006-ban vezette be a patikaliberalizációt. Ezután ugrásszerűen megnőtt a gyógyszertárak száma Somogyban is. Ez lett a vesztük - mondják a patikusok. Nem tudnak ennyien a piacon érvényesülni. Az elmúlt hónapokban csak Somogyban öt gyógyszertár zárt be. Kaposváron a Hársfa utcában, a hipermarketben, és a szolgáltatóházban sincs már patika. Az országban pedig a gyógyszertárak 20%-a megszűnt.

Gara István, Magyar Gyógyszerész Kamara felügyelőbizottsági elnöke azt mondja: a gyógyszer nagykereskedőknél tízmilliárdos kintlevőség van, ami hat hónapon túli kifizetetlen számlát jelent. Ez egyre növekszik. Most már csak egy csomó gyógyszertár léte azon múlik, hogy meddig bírja a nagykereskedő a hitelezést.

Ráadásul a szakma is elöregedett. Az egyetemeken évfolyamok tűnnek el. Akik pedig végeznek, azok többsége külföldre megy vagy jól kereső orvoslátogató lesz.

Címkék: egészségügyi anyagok