Mint arról korábban beszámoltunk, H1N1 vírussal fertőződött meg egy kismama Kaposváron. 40 fokos lázzal szállították kórházba, majd megindították nála szülést. Az intenzív osztályon van, a gyermekét pedig a pécsi klinikára szállították. A Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervétől kapott információk szerint a kismama már jobban van, folyamatosan javul az állapota, lélegeztetőgépen van, de nincs már láza.

A 47 éves siófoki H1N1 vírussal fertőződött férfi állapota is javul, őt már levették a lélegeztetőgépről.

Somogyban a múlt héten 320 influenzaszerű megbetegedés jutott százezer lakosra, az előző héthez képest 30 százalékkal csökkent a megbetegedések száma.

A múlt héten beküldött felsőlégúti minták negatív eredményűek lettek. Influenzaszerű megbetegedés miatt kórházi kezelésre hét beteg szorult, az előző héthez képest a kórházi felvételek száma a felére esett vissza. Intenzív ellátásra, gépi lélegeztetésre egy új felvett beteg sem szorult.  A 8. héten influenzaszerű megbetegedések halmozódása miatt három közösségi járványt jelentettek, mindhárom a Siófoki Balatonföldvári Tabi Kistérség területéről. Két óvodai és egy iskolai közösség volt érintett, a hiányzási arány 30-50 százalék volt, a lehetséges kórokozó kimutatására mintavételek történtek, feldolgozásuk folyamatban van.

A megbetegedések 43 százaléka a 14 évnél fiatalabbak között fordult elő, de a 15-34 éves korosztály is jelentős részt (33%) képvisel az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók között. A megbetegedések további 17 %-át a 35-59 évesek köréből jelentették és a betegek csak 7 %-a volt 60 évnél idősebb. Az előző héthez viszonyítva a korcsoportok érintettsége a 14 évnél fiatalabbak felé tolódott el.

Megyénkben közepes, csökkenő intenzitású influenzajárvány zajlik, domináns kórokozó az új típusú Influenza A vírus. Kórházi látogatási tilalmakban az előző héthez képest változás nem történt.

Címkék: lélegeztetőgép, H1N1, influenza, Siófok, egészségügyi anyagok