Mint ismeretes a nem dohányzók védelméről szóló törvény módosítási javaslatát dr. Heintz Tamás, somogyi fideszes országgyűlési képviselő nyújtotta be pénteken a parlamentben, 14 képviselővel együtt.

A zárt légterű nyilvános helyeken történő dohányzás megtiltását célzó törvénymódosító javaslat célja, hogy a leszokásban nyújtson segítséget; a jogszabállyal az ország demográfiai helyzetén szeretnének javítani - mondta Heintz Tamás az MTI kérdésére kedden hajnalban a parlamentben.

Mint mondta: Magyarország demográfiai helyzete egyre romló tendenciát mutat. Az ország jövője szempontjából fontos megállítani ezt a folyamatot, vagyis minden eszközzel védeni kell az életet.

A pénteken benyújtott törvényjavaslat szerint a jövőben minden zárt légterű nyilvános helyen tilos lehet a dohányzás. A javaslat a közforgalmúnak számító helyek közé sorolja a vendéglátó-ipari egységeket, munkahelyeket, közösségi közlekedési járműveket, illetve a megállóhelyeit. Ezeken a helyeken nem lehet dohányzásra kijelölt helyiség sem. Kivételt képeznek a pszichiátriai osztályok, illetve hotelek, szállodák saját hatáskörben kialakított dohányzásra kijelölt helyei.

A javaslat három hónap türelmi időt ad, júliustól lépne életbe a korlátozás.

Címkék: törvényjavaslat, Heintz Tamás, dohányzás, egészségügyi anyagok